Előfizetői tartalom

Bravúros porcelánok a Zsolnay gyárból és Hollóházáról

Portfolio
"Plasztikus, de nem szobrászat. Színes, de nem festészet. Rajzos, de nem grafika" - mi az? Így szólna a mondat, ha egy találós kérdésről lenne szó. A megoldást eláruljuk: az a műfaj, amire az idézet utal, a kerámia. Gorka Lívia emlékezett vissza így édesapja, Gorka Géza gondolataira. Gorka Géza munkássága önmagában is elég bizonyíték arra, hogy a kerámiában rejlő lehetőségek igen sokrétűek, azonban a hazai porcelán- és kerámiaművészet szerencsére számos további tehetséges alkotót vonultat fel. Sokan közülük a hazai gyárakban, saját kollekciót tervezve tudtak kibontakozni. A rendkívül népszerű és híres Zsolnay gyár például számos tehetséges művészt foglalkoztatott, keramikusokat, tervezőket és festőket is. Az ott dolgozó művészek számára lehetőség nyílt a különböző technikákkal, eljárásokkal való kísérletezésére, az alkotók pedig színesítették a gyár kínálatát. A sorozatgyártásra szánt tárgyakon is átütött a tervezőjük egyénisége. Az alábbiakban a műtárgy.com olyan tárgyakat mutat be, amelyekre egy közelgő aukción licitálni lehet.

Nádor Judit keramikus 1963 és 1974 között volt a Pécsi Porcelángyár tervezője. Ajándék- és dísztárgyakat tervezett, főként máz felett festett porcelán és eozinmázas keménycserép került ki a kezei közül. Ez a Csőkutya kisplasztika is színes eozinmázzal festett és a művészre jellemző stilisztikai elemeket hordozza. Nádor Judit gyakran redukált, geometrikus formákat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés