"Fantasztikus hír" a kriptovilág számára: Szingapúr állítólagos pénzügyminiszter-helyettese, Li Hszien Long reggel vártatlanul bejelentette, hogy a világon elsőként hivatalos kriptodevizát bocsátanak ki, ráadásul néhány kattintással, nyomott áron bárki vehet belőle - írja látszólag a BBC. Az elképesztő fejleménnyel csak néhány apró hiba van: a hír kacsa, Szingapúr nem vezet be semmilyen kriptopénzt, a bejelentést megtevő "hírportál" nem a BBC, hanem annak élethű másolata, Li Hszien Long pedig nem a pénzügyminiszter-helyettes, hanem az ország miniszterelnöke.
Kereskedés Facebook-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Facebookon bukkant fel egy szponzorált hirdetés kollégánk idővonalán, amely a kamu-BBC oldalára vezet:
Egész Magyarország sokkhatás alatt van, ahogy Szingapúr őrületes lépést tesz
- áll a címben.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: Facebook

"Szingapúr megtöri a csendet: kezdődik az anyagi szabadság" - írja az ál-BBC-s kísérőszöveg, ami titokzatosan egy beomlott rejtekfal előtt szerepel.

Ha a hirdetésre kattintunk, kis szemfülességgel rájöhetünk, hogy a link nem a BBC-re vezet, hanem egy ismeretlen weboldalra, amely egy az egyben lemásolta a brit állami hírügynökség weboldalát.

Az álhír a következő fontosabb megállapításokat tartalmazza:
  • Szingapúr hivatalos kriptodevizaként kezdi el alkalmazni a korábban teljesen ismeretlen CashlessPay Group kriptodevizáját,
  • a kriptodeviza kibocsátási ára 0,0014 szingapúri cent lesz, aztán leírják, hogy 0,0014 szingapúri dollár.
  • A "kriptopénz" árfolyamát fixálták 0,0014 szingapúri dolláros árfolyamon, de valamiért közben mégis 0,0044 szingapúri dollárra emelkedett.
  • Sir Richard Branson (aki jó eséllyel soha nem is hallott a CashlessPay Groupról) nagyon örül a hírnek; állítólag úgy véli, rengetegen lesznek pár nap alatt milliomosok a szingapúri kriptopénzen,
  • a "BBC" munkatársai (akik valamiért a CNBC munkatársaiként hivatkoznak magukra) annyira ráérnek, hogy néhány egyszerű lépéssel még segítenek is regisztrálni a CashlessPay Group rendszerébe.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: CashlessPay Group

A kamu-BBC-s weboldalon egyébként minden link a CashlessPay Group regisztrációs oldalára vezet, tehát hiába szeretnénk többet megtudni a venezuelai katonák Kolumbiába való dezertálásáról, csak virtuális pénzeket kaphatunk helyette.

A (hamis) kriptopénz oldalán elképesztő hozamígéretekkel találkozhatunk:
hónapok alatt 1 forint befektetés 1 053 456 millió forintnyi nyereséget hoz majd a befektetőnek.

Az oldalon feltűnnek ismerős bankok és ismerős befektetők nevei is, egyértelműen olyan szereplők, akiknek köze nincs a CashlessPay Grouphoz, de jelenlétükkel megpróbál legitimitást szerezni magának a hamis virtuális pénz.

Egy igazán egyedi megközelítés a gazdaság újratervezéséhez. Nem hiszem el, hogy 0,8469 forintért adnak egy coint, hamarosan könnyedén 557 712+ forint lehet az árfolyamuk
- mondta egészen biztosan szó szerint Elon Musk.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: CashlessPay Group

"Michael Novogratz" hedge fund manager ennél is egyértelműben fogalmazott az oldal szerint: "A szingapúri deviza 1 655 715 forint lesz március végéig."

Vicces egyébként, hogy a CashlessPay Group "appján" a bankok neve és logója - az eltérő felbontási minőségekből ítélve - egyértelműen csak MS Painttel van a képre vágva.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: CashlessPay Group

Mindezek mellé a CashlessPay Group még egy mesterséges intelligenciát is kínál, aki segít a mindennapi ügyek intézésében, ráadásul naponta 28 092 forintot is spórol felhasználóinak. Ennek egy átlagos magyar, aki kb. 3000 forintot költ el egy nap, kifejezetten örülhet.

Álhírekkel hülyíti a magyarokat a Facebookon egy veszélyes kamubefektetés


Kép: CashlessPay Group

Ha mindezekből nem lenne egyértelmű:

A CashlessPay Group egy csalás.
Jó eséllyel egy egyszerű pénzlenyúlos "befektetésről" van szó, ahova beutaljuk a tőkénket, aztán soha nem látjuk viszont. Még az is lehet, hogy mellé kapunk egy szuper appot, melyen nézhetjük, hogy növekszik a pénzünk értéke papíron, mielőtt eltűnik.

Még ha egy valós kriptopénzről is van szó (melyre szinte semmilyen esély nincs), hazugsággal, etikátlan álhírekkel próbál a CashlessPay Group befektetőket toborozni, ezért egyáltalán nem megbízható üzleti partner.

Ironikus, hogy a Facebook - amely Trump választási győzelme után hadjáratot hirdetett az álhírek ellen - még mindig engedi, hogy egy pénzlenyúlós kamukriptopénz magát BBC-nek hirdetve magyar embereket tudjon megcélozni fizetett hirdetésével.

(A kamukriptopénz oldalára szándékosan nem helyeztünk el linket, nehogy valaki akár kalandvágyból is befektetésre adja a fejét).