Közleményben elismerte a OneCoin, hogy vezetőjük, Konstantin Ignatov az Egyesült Államokban tartózkodik és azt, hogy az Egyesült Államok hatóságai hálózatban elkövetett csalás miatt nyomoznak ügyében. Miközben a OneCoin azt állítja, hogy Ignatovot nem vádolták meg bűncselekménnyel, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egyértelműen vádat emelt ellene és a hálózat eredeti vezére, Ruja Ignatova ellen is, akit a OneCoin közleménye még csak meg sem említ.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

"Mr. Ignatov ellen nem emeltek vádat és megilleti az ártatlanság védelme" - írja a OneCoin nevű ál-kriptopénz sajtóközleménye.

Ezzel szemben az igazság az, hogy
  • Konstantin Ignatov ellen hálózatban elkövetett csalás miatt vádat emeltek az Egyesült Államokban, mely miatt 20 éves börtönt kaphat,
  • nővére, Ruja Ignatova, a "kriptokirálynőként" emlegetett OneCoin-szülőanya ellen öt vádpontot hoztak: hálózatban elkövetett csalással, összeesküvéssel, értékpapírcsalással, pénzmosással vádolják, négy vádpontban 20 év a maximum kiszabható börtönbüntetés, egy vádpontban öt év. Őt még csak meg sem említi a OneCoin kommentárja. Ignatova egyébként bujkál a hatóságok elől, még nem sikerült kézre keríteni.
  • A OneCoin egyik pénzmosóját, Mark Scottot pénzmosási összeesküvéssel vádolják, 20 évet kaphat.

Erről itt írtunk részletesen: 2019.03.11 08:46 Lekapcsolták a Magyarországon is terjedő, milliárdos piramisjáték vezérét
Érdekes, hogy egyébként a OneCoin nem kommentálta a nyomozati anyagban megállapítottakat, melyek szerint:
  • a OneCoin nem egy kriptopénz, hanem egy blockchaint még csak hírből sem ismerő piramisjáték,
  • a OneCoin mögött semmilyen "belső tőzsde" nem volt és értékét az üzemeltetők hasraütés-szerűen határozták meg, valójában semmilyen értéke nincs,
  • Ruja Ignatova levelezéséből egyértelműen kiderült, hogy célja a befektetők átverése és a pénzzel való lelépés volt.

A nyomozati anyag rávilágít arra, hogy az üzemeltetők nyeresége 2,232 milliárd euró volt.

"Az átláthatóság a OneCoin egyik alapértéke és kiállunk ezen hitvallás mellett. Mindig is hajlandók voltunk együttműködni a felügyelettel és a médiával és ugyanezt a hozzáállást várjuk el mi is" - írja sajtóközleményben a világ legnagyobb kamu-kriptopénzes piramisjátéka, amely 3,35 milliárd dollárral rövidítette meg befektetőit, majd összeomlását megpróbálta rákenni a sajtóra.

A OneCoin Magyarországon is rendkívül népszerű volt, vélhetően több ezer ember volt tagja a sémának. A piramisjátékot célzó összhatósági vizsgálat 2017 óta tart, nincs információnk arról, hogy bármilyen előrelépés született volna az ügyben:
2017.05.09 09:40 A rendőrség, az MNB és a NAV nekimegy a piramisjáték-gyanús hálózatnak