A lakástakarék-tulajdonosok háromnegyede egy friss felmérés szerint nem tudja, mibe fektesse a pénzét a jövőben. Nekik adunk most néhány tippet.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A lakás-takarékpénztári megtakarítással rendelkezők nagy részének nincs más befektetése a lakástakarékon kívül - derül ki a Magánpénzügyi Akadémia 500 fő megkérdezésével készült felmérésből. A válaszadók 48%-a felújítási, 44% lakásvásárlás céllal takarékoskodik, 7% hiteltörlesztésre, 1% pedig a gyermekének szeretné használni a lakástakarékot a futamidő lejárta után.

A válaszadók 24%-a tudja csak, mibe fektetne, ha lejár a lakás-takarékpénztári megtakarítása. 4%-uk továbbra is biztosan kitart a lakástakarék mellett. Azonban a legtöbben értékpapírba (24%), ingatlanba (14%) és magánnyugdíjpénztárba (13%) fektetnék a megtakarításaikat. Állampapírt 7%, befektetéssel kombinált biztosítást és aranyat 5-5% vásárolna, 4% pedig befektetési alapba fektetne.

Új lakás-takarékpénztári konstrukcióval csak a Fundamenta indult el eddig a négy hazai lakás-takarékpénztár közül, a lakáskassza terméke azonban a legrövidebb, 6 éves futamidő mellett is csak 1% alatti éves hozammal kecsegtet állami támogatás híján, a termék erénye így elsősorban az alacsony fix lakáshitel-kamat.

Lakáshitelt vennél fel? Kalkulálj a Pénzcentrum kalkulátorával!

Korábbi cikkünkben megnéztük, milyen helyettesítő alternatívái vannak a lakás-takarékpénztári megtakarításoknak. A többség által (érthető okokból) messze elkerült NOK kivételével sajnos egyik sem lakás-előtakarékossági termék, és bár az LTP-k eddigi összes előnyét (magas, kiszámítható hozam, rendszeres befizetés) egyik sem egyesíti magában, néhányat azért igen, például:
  • Rendszeres befizetés + magas hozam: unit-linked életbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, értékpapírszámlán (pl. rendszeres megbízással) felhalmozott kockázatosabb eszközök.
  • Rendszeres befizetés + kiszámítható hozam: vegyes életbiztosítás, babakötvény, banki megtakarítási eszközök, értékpapírszámlán (pl. rendszeres megbízással) felhalmozott állampapírok, és várhatóan ilyen lesz az idén megjelenő nyugdíjkötvény is.
  • Viszonylag magas + kiszámítható hozam: bizonyos állampapírok (pl. Prémium Magyar Állampapír), egyes vállalati kötvények.

A részletekért lásd korábbi cikkünket.