Befektetés

Végleg kinyírta az MNB a méregdrága életbiztosításokat

Újév napján egy új fejezet nyílt az életbiztosítások életében is: élesedett az MNB unit-linked ajánlása, amely többek közt sosem látott mértékben csökkentette a megtakarítási célú életbiztosítások költségeit. Olyan ügyfél, aki például egy összetett eszközalapban, tíz évre szeretne rendszeresen megtakarítani, átlagosan több mint két százalékponttal kevesebb költséget fizet majd ki évente, mintha tavaly kötött volna biztosítást.

1 2

A témáról részletesen is szó lesz a Portfolio március 2-ai Biztosítás 2017 konferenciáján. Írja be a naptárába!
Ilyen költségcsökkentést még nem láttunk.

Mit akar a felügyelet?

2017. január 1-jén élesedett az MNB etikus életbiztosítási koncepció keretében összeállított unit-linked ajánlása, amely többek közt
  • megtiltja a megtakarítási célú életbiztosítások esetén a rejtett költségek felszámítását (ez elsősorban a mögöttes vagyonkezelési és a kezdeti költségeket érinti),
  • egységesíti a termékek költségeinek elnevezését (vagyis megtiltja a költségek elbagatellizálását),
  • elvárja, hogy hazai kötvény- és részvényalapok is elérhetőek legyenek a unit-linked biztosításokhoz tartozó eszközalap-kínálatban,
  • megszabja a rendszeres díjakból beérkező minimum befektetendő díjrészt,
  • a termékek teljes költségmutatójának (TKM) számítási módszertanát és határait is szabályozza.

Az MNB TKM-szabályozás nyugdíjbiztosítási termékek esetén már korábban is létezett, valamint a MABISZ eddig is alkalmazott ajánlott TKM-limiteket, az MNB viszont ennél végül részben szigorúbb korlátok használata mellett döntött.

Mi a TKM? A Teljes Költségmutató (TKM) nem a saját megtakarítási célú életbiztosítási szerződésünk költségeit mutatja meg, hanem azt, hogy mekkora hozamot kell elérnie egy 35 éves, férfi, nem dohányzó ügyfélnek ahhoz, hogy szerződésének költségeit kitermelje. Alsó értéke azt mutatja, hogy mekkora költséget jelent az, ha az ügyfél a legolcsóbb (jellemzően magyar állampapír, pénzpiaci alap) portfólióba fektet, felső pedig azt, ha a legdrágább (menedzselt, nemzetközi részvények, ingatlanok, nyersanyag) portfólióba fektet. Az MNB weboldalán eszközalapokra lebontva is megtalálhatjuk a TKM-értékeket minden terméknél.

A rendszeres, megtakarítási célú életbiztosításokra az alábbi limitek léptek érvénybe (összehasonlításképpen szerepel az ábrán a MABISZ ajánlása is):

Végleg kinyírta az MNB a méregdrága életbiztosításokat
Egyszeri díjas termékekre pedig már ötödik évtől a 3,5 százalékos limit lépett érvénybe.

Mindez csak a 2017. január 1-jétől kötött szerződésekre lesz érvényes.

Részletesen a szabályozásról itt írtunk:

Olcsóbb lett, de mennyivel?

A unit-linked ajánlás egyik fő célja az volt, hogy a megtakarítási biztosításokat (ezen belül is a befektetési egységekhez kötött, vagyis unit-linked biztosításokat) átláthatóbbá, barátságosabbá, olcsóbbá tegyék, valamint a kifejezetten drága biztosítások eltűnését akarták előidézni.

Minden jel arra mutat, hogy ez a célkitűzés megvalósult, mind az egyszeri díjas, mind a rendszeres díjas unit-linked biztosítások esetén, a termékek teljes költségterhelése jelentősen csökkent.

Az egyszeri díjas termékek számításaink szerint már ötéves időtávon is sokkal olcsóbbak lettek:
  • az ötéves TKM alsó értéke 0,26 százalékpontot csökkent, míg a felső TKM értéke 1,39 százalékponttal került lejjebb.
  • Tízéves időtávon olcsó eszközalapok esetén már csak 0,09 százalékpontos változás látható, míg drágább eszközalapok esetén 1,06 százalékpont a változás.
  • Húszéves időtávon az alsó TKM értéke szinte már semmit, mindössze 0,04 százalékpontot változott, felső értéke pedig 1,03 százalékpontot.


Végleg kinyírta az MNB a méregdrága életbiztosításokat
Rendszeres díjas termékek esetén ennél még jelentősebb változásokat láthatunk:
  • a tízéves TKM olcsó eszközalapok esetén már egészen 0,89 százalékponttal lett olcsóbb, míg drágább eszközalapok esetén 2,13 százalékpont a változás,
  • tizenöt éves időtávon a változás alsó TKM-értékekben mérsékeltebb, 0,22 százalékpont, felső TKM-értékekben 1,07 százalékpont,
  • húszéves időtávon pedig az olcsóbb eszközalapok választása esetén a TKM értéke 0,14 százalékot csökken, drágább eszközalapok esetén pedig 1,10 százalékpontot csökkent.


Végleg kinyírta az MNB a méregdrága életbiztosításokat
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde