Befektetés

Generációváltás jön a privátbankok ügyfeleinél

Portfolio
Az alacsony hozamkörnyezet és a tavalyi brókerbotrányok ellenére a privát banki szektorban nem számítanak a vagyonállomány csökkenésére. Fontos változás zajlik most ezen a piacon: a hazai privátbanki ügyfelek nagy résznél a privatizáció időszakában szerzett vagyon átörökítése van fókuszban, éppen generációváltás zajlik. Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója rekorderedményeket vár idén, és továbbra is a vállalati kötvényekben lát lehetőséget, sőt a közeljövőben egy egészségesebbnek nevezhető vállalatikötvény-piac kialakulására számít Magyarországon.
A tavalyi évben kevés optimizmusra volt ok a befektetési piacon, de továbbra is töretlenül emelkedtek a magyar lakosság megtakarításai, ezzel párhuzamosan pedig a privátbanki szektor tortája is dinamikusan nőtt. Az idei évet nézve mik a tapasztalatok?

Tavaly egyáltalán nem voltam optimista a már mindenki által ismert események miatt, de mindaz, amit a társaság fel tudott mutatni - rekordbevétel, növekvő ügyfélszám, vagyonállomány és portfólióteljesítmény -, cáfolta a pesszimizmusomat. Ezek után pozitív várakozásokkal indultam neki a 2016-os évnek, és úgy tűnik, meg fogjuk haladni a tavalyi eredményeket. Ez azért fontos, mert - főleg a banki szektorban - a legtöbben azt mondták, hogy az alacsony kamat- és hozamkörnyezet önmagában fenyegeti a bankok stabilitását.

Mi sem portfólió-hozamoldalon, sem bevételi oldalon, sem profitabilitás oldalon nem érzékeljük az alacsony kamatkörnyezet ilyen jellegű negatív hatásait egyelőre.

Sőt, egyre több pénzt kezdtek el becsatornázni olyan ügyfelek is, akik korábban alacsonyabb limittel voltak nálunk. Épp erre reagáltunk a tavalyi limitemeléssel, amikor a 25 millió forintos határt felemeltük 40 milliósra, az ügyfelek pedig jöttek utána.

Generációváltás jön a privátbankok ügyfeleinél
Parádi-Varga Tamás
Az a fajta, számomra konzervatívként definiálható stratégia, amit követünk, nyerő volt 2016-ban, és úgy gondolom, ez a jövőben is így lesz. Az SPB aktív szereplőnek számít a nemzetközi vállalatikötvény-piacon, és azt látjuk, hogy vállalatikötvény-túlsúlyos portfólióból igenis szép eredményeket - kétszámjegyű hozamot - lehet elérni, még alacsony hozamkörnyezetben is. Amikor a magas közép-kelet-európai kitettséggel rendelkező Erstét és Raiffeisent a kockázatos intézmények kategóriájába sorolták, mi elkezdtük vásárolni ennek a két intézménynek a vállalati kötvényeit, amikor pedig kirobbant a Volkswagen dízelbotránya, elkezdtünk vásárolni VW-kötvényeket. Ebben az a logika, hogy a konszolidáció mindig eljön, csak meg kell várni, amíg úgy látszik, hogy jó belépési pontra került a kötvények árazása. Emiatt a kötvénypiac és az egyedi vállalati történetek valójában mindig kevésbé kockázatosak, mint a részvénypiac, amit akár a hangulati kereskedés is befolyásolhat.

Ezt mennyire értik meg ügyféloldalon? Szükség van edukációra?

Az edukációra mindenképpen szükség van ügyféloldalon, főleg a vállalati kötvények kérdéskörénél. Nincs olyan hazai vállalatikötvény-kibocsátás, amelyikhez ne kapcsolódott volna botrány, ezért a magyar piac sokak szemében olyan, amivel inkább nem foglalkoznak. De a nemzetközi vállalati kötvények piaca más, és mi ezen belül is megpróbálunk olyan vállalatokkal foglalkozni, amelyek stratégiai szempontból fontosak egy adott régió vagy ország számára. Soha nem foglalkozunk nagyon alacsony likviditással, vagy magas kockázat mellett működő vállalatokkal, tehát tulajdonképpen egy nem spekulatív portfóliószemléletet képviselünk.

Akkor a magyar vállalati kötvények felvétele a portfólióba egyáltalán nem is jöhet szóba, még hosszú távon sem?

Örülnék, ha lenne egy transzparens magyar vállalatikötvény-piac, mert ez a vállalati finanszírozás egyik legolcsóbb módja. Az utóbbi időben megszaporodtak az azzal kapcsolatos megkeresések, hogy a tulajdonos nem tőkével akarja a cégét finanszírozni, hanem kötvénykibocsátással, amit közel álló csoportok lejegyeznek. Tehát kvázi tőkéhez juttatják a vállalkozást, de valószínűleg olcsóbban, mint ahogy a bankok tennék, és közben olyan projekteket is tudnak finanszírozni, amit a bankok nem vállalnának. Az ilyen jellegű megoldások szerintem hamarosan el fognak terjedni, és talán kialakulhat egy egészségesebbnek nevezhető vállalatikötvény-piac Magyarországon, amivel majd mi is foglalkozunk.

Mi jellemző egy átlagos magyar privátbanki ügyfélre, összehasonlítva mondjuk egy nyugat-európai ügyféllel?

A mi ügyfélállományunk leginkább a fiatalabb generáció tagjaiból tevődik össze, amelynek a globális portfóliók építése alapvető fontosságú. A hazai piacon sok más privátbanki ügyfélnél az első körös vagyonszerzés átörökítése van fókuszban, főleg a privatizációból szerzett vagyon értékelése és kezelése, de ők teljesen más generáció, mint a mi ügyfeleink.

Ahhoz a nemzetközi kitekintéshez és globális portfólióépítéshez, ami a fiatal generációra jellemző, a szolgáltatóknak technológiailag is fel kell nőni.

Ezek szerint a privátbanki szektorban az ügyfelek egy jelentős része olyan, aki nem nagyon mozog okostelefon nélkül. A szektor mennyire van felkészülve az ő igényeik kiszolgálására, jelen van a mobilbankolás és a hasonló fejlesztések?

Még nem tartunk itt, de ebbe az irányba megyünk. Viszont én azt gondolom, hogy semmi sem lesz képes pótolni a privátbankárt és a személyes tanácsadást: nem hiszek a tanácsadó robotokban. Retail oldalon lehet, hogy működhet, talán a prémium szegmensben is, de privát oldalon nem, mert itt épp az az extra szolgáltatás, hogy leülök az ügyféllel, személyesen átbeszéljük a céljait és az elképzeléseit, majd személyre szabott javaslatot adok neki. Mi tehát azt mondjuk, hogy a partnerekkel és ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás elsődleges, de minden másban high-technek kell lenni.

Jelentős mozgolódás van mostanában a cég háza táján, és történtek fejlesztések. Mik a tervek a következő hónapokra?

Az ügyfélvagyon növelése az elsődleges cél, amit kétféleképpen lehet elérni: az ügyfélszám növelésével - vannak még olyan kapacitások, amivel még több ügyfelet tudunk kiszolgálni -, a másik pedig a vagyonkoncentráció. Van ehhez kapcsolódóan két együttműködésünk is, amelyek keretében új szegmensekbe igyekszünk becsempészni az értékrendet, amit képviselünk. 2016 tavaszán kezdtünk együttműködni a Vienna Life biztosítóval, és eddig nagyon pozitívak a visszajelzések, illetve régóta dolgozunk együtt a Dialóg Befektetési Alapkezelővel mint intézményi partnerrel, és idővel úgy éreztük, itt az ideje, hogy bekapcsolódjunk az egyik alap tanácsadásába. Ezt január-februártól kezdtük el, és eddig nagyon biztatóak az eredmények.

Cikkünk megjelenését az SPB Befektetési Zrt. támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas