Gazdag színészek, ingatlanmágnások, cégtulajdonosok síbolnak el milliárdos vagyonuk mellé még sokmillió dollárnyi adót, sőt, van, hogy komplett ipari konglomerátumok állnak össze, hogy hamis számlákkal megspórolják az áfát. Szerencsére az adóhatóságok nem restek, sokszor előfordul, hogy a csalók sportkocsisait, kastélyait lefoglalják, magukat a bűnözőket pedig évekre rácsok mögé küldik. Bemutatunk tíz durva adócsalási botrányt.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

10.-8.

10. Leona Helmsley - 7,1 millió dollár


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


A Helmsley-pár. Fotó: AFP / Maria Bastone

Helmsley nyolcmilliárd dolláros vagyont kasszírozott össze New York-i hotelbizniszéből, melyet férjével, Harry Helmsleyvel közösen épített fel, még az Empire State Building is évtizedekig az ő tulajdonukat illette. Helmsley nagyon agresszív üzletpolitikát folytatott és a hétköznapi életben sem éppen emberségességéről volt híres: zsarnokoskodott alkalmazottai felett, a legapróbb hibáért bárkit kirúgott heves káromkodások közepette. Amikor fia meghalt, özvegyét a temetés után kirakta a lakásából. Embertelensége miatt a köztudatban is kiérdemelte a "Gonoszság királynője" becenevet.

Helmsley végül zsarolás, csalás és adóelkerülés miatt a '90-as évek végén került bíróság elé, közel két évre börtönbe is küldték. Adóelkerülés miatt ítélték el, mintegy 7,1 millió dollárral tartozott az államnak. Tőle származik az idézet is, hogy "mi nem fizetünk adót. Csak a kisemberek fizetnek adót." Miután kijött, elvesztette ingatlanbirodalmának nagy részét és pár évre rá férjét is. Ezután megváltozott, dollármilliókat adott közhasznú szervezeteknek, a New York-i rendőrségnek, tűzoltóságnak.

9. Lil Wayne - 7,72 millió dollár


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


Fotó: Shutterstock

Lil Wayne, Grammy-díjas rapper mintegy 7,72 millió dollárnyi adóval tartozott az IRS-nek 2012-ig, még olyan tétel is felmerült tartozásai közt, amit 2002-ben nem szolgált meg. Ekkor megfenyegették, hogy lefoglalják 11,6 millió dollárt érő vízparti kastélyát, az IRS zálogot is helyezett az épületre. Ettől az előadóművész megijedt és inkább befizette hatalmas tartozását.

8. Michael Oluwasegun Kazeem - 11 millió dollár


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


Fotó: Shutterstock

Kazeem és társai nem éppen hagyományos módon rövidítették meg mintegy 11 millió dollárral az amerikai adóhatóságokat (IRS): ellopták mintegy 259 ezer ember személyes adatait és 19 500 kártya adatait a hatóság rendszeréből, majd ezeket felhasználva mintegy 10 ezer adóvisszatérítést igényeltek. Az IRS az összesen mintegy 91 milliós igénylésből 11 milliót teljesített, mielőtt 2013-ban lebuktak a csalók: egy oregoni lakosnak feltűnt, hogy valaki az ő és a férje nevével igényelte vissza az adót.

Kazeem sorsáról 2018 márciusában dönt majd a bíróság, valószínűleg börtön vár majd rá, aztán Nigériába deportálják.

7.-5.

7. Nicolas Cage - 14 millió dollárNicolas Cage cégén, a Saturn Productionsön keresztül egy csomó személyes kiadását céges költségként számolta el, többek közt limuzinokat, drága ebédeket, ajándékokat, utazást és a magánrepülőgépét is. Ezen kívül több millió dollárnyi adótartozása is keletkezett, melyet egyszerűen nem fizetett be, így 2010 környékére már mintegy 14 millió dollárral lógott az államnak. Cage vagyonának nagy részét elszórta, a világ minden részén vett kastélyokat és szigeteket, amikor a leginkább szárnyalt a karrierje, az elmúlt években azonban ezek nagy részétől meg kellett válnia, hogy kötelezettségeit teljesíteni tudja. Cage a könyvelőjét beperelte, amiért állítása szerint a csőd szélére vitte és bár az ügy lezárult, a mai napig nem nyilvánosak ennek részletei.

6. Willie Nelson - 16,7 millió dollár


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


Fotó: Shutterstock

1990 novemberében az IRS ügynökei lefoglalták a híres énekes ingatlanjait, lemezeit, ékszereit, nemesfémeit és ruháit, majd megvádolták azzal, hogy offshore cégeken keresztül mintegy 32 millió dollárnyi adót került el. Végül "csak" 16,7 millió dollárnyi adó elkerülésével vádolták meg Nelsont.

Amikor a híres énekes megkapta a számláját az IRS-től, sajátos módon törlesztette tartozását: felvett egy új albumot (a címe: "Az IRS-szalagok: ki veszi meg az emlékeimet?"), majd az ebből származó bevételeket kiegészítette reklám-szereplésekkel. Az így keletkezett összeget sajnos ki kellett egészítenie még 9 millió dollárral.

5. Ausztrál főnixcégek - 130 millió dollár


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


Ezen a képen pont egy kínai főnix látható. Fotó: Shutterstock

Ausztrália valaha volt legnagyobb adócsalási botránya egy rutinvizsgálattal kezdődött, majd rövidesen feltártak egy komplett főnixcég-hálózatot, vagyis olyan vállalatokat, melyeket szándékosan döntenek be, majd indítanak újra tulajdonosaik, hogy tartozásaikat ne kelljen törleszteni. Összesen a vállalatokat irányító bűnbanda mintegy 130 millió dollárnyi adót csalt el, amiből 40 milliót szereztek vissza a hatóságok, a rendőrség tíz embert vett őrizetbe - közülük egy magas beosztású adóhatósági vezető fiát is.

4.-1.

4. Shakeel Ahmad és Syad Ahmed - 184 millió font


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


Többek közt egy ehhez hasonló Ferrarit is vett Ahmad és Ahmed. Fotó: Shutterstock

Shakeel Ahmad és Syed Ahmed több százmillió fontnyi áfát csalt el egy brit székhelyű számítógép-alkatrészekkel foglalkozó vállalaton keresztül, 19 bűntársukkal karöltve. A brit adóhatóság 184,6 millió dollár visszafizetésére kötelezte a párost, aztán hét évre rács mögé küldték őket. Miután a visszafizetési kötelezettségüknek nem tudtak eleget tenni, még tíz évet kapott a két csaló üzletember. Az elcsalt áfát egyébként ingatlanokra, műtárgyakra, egy Ferrari 360 Modenára és egy Mercedes 500 CL-re költötték el.

3. Walter Anderson - 247 millió dollár


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


Ez a kép nem Walter Andersont, hanem használt mobilokat ábrázol. Fotó: Shutterstock.

Anderson egy telekommunikációs céget vezetett, offshore számlákon, álneveken és kamucégeken keresztül rejtegette a vagyonát. Kilenc évre küldték hűvösre, egy elütés miatt az IRS pedig véletlenül elengedte 247 millió dolláros tartozásának nagy részét. 2012-ben engedték ki.

2. Paul Daugerdas - 371 millió dollár


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


Fotó: Shutterstcok

Daugerdas adóügyi ügyészként egy 7 milliárd dolláros adócsalási sémát működtetett, ő maga ennek köszönhetően viszont "csak" 95 millió dollárral lett gazdagabb. 15 évre zárták be 2013-ban, 164 millió dollárnyi eszközt vettek el tőle, beleértve a tóparti kastélyát és mintegy 20 millió dollárnyi értékpapírt. Összesen 371 millió dolláros büntetést kapott az IRS-től.

1. Kínai áfacsalók - 4,2 milliárd jüan


Szép csendben őrült összegeket síbolnak el a szupergazdagok - íme 10 ijesztő eset


Egy random pekingi utca. Fotó: Shutterstock

A 2000-es évek elején bukott ki Kínában az ország történelmének legnagyobb áfacsalási botránya; egy 150 bűnbandából álló bűnszövetkezet mintegy 32,3 milliárd jüannyi hamis áfás számlát állított ki, a séma segítségével 4,2 milliárd jüannal rövidítették meg az államot (kb. 660 millió dollár mai árfolyamon).

A bűnbandát több száz cég átvizsgálásával, több ezer rendőr buktatta le. A kartell vezetői súlyos büntetést kaptak: 11 embert ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre, míg 19 embert kivégeztek. A botrány miatt több mint 300 állami alkalmazottat rúgtak ki.

Források: Time, Findlaw, Daily Mail (1, 2, 3), Business Insider (1, 2), The Sun, Rolling Stone, People.cn, China.org, Wikipedia.