Befektetés

Ez az év a dollár térnyeréséről fog szólni

Portfolio
A megtakarítások egy része keresi a normál kockázatot, és szolgáltatóként most ennek az igénynek a legnehezebb eleget tenni az alacsony hozamkörnyezet miatt. Ráadásul a piaci szereplőknek fel kell készülniük a jövő januárban életbe lépő MIFID 2 szabályozásra, ami jelentős költség a piaci szereplőknek, és akár a termékkínálat szűkülését is okozhatja. Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója főleg a tengerentúli fix és változó kamatozású kötvényekben lát most lehetőséget: szerinte a 2017-es év a dollár éve lesz.
Sosem voltak még olyan népszerűek az állampapírok Magyarországon, mint 2012 óta, ráadásul 2016 első felében minden korábbinál jobban felpörgött az értékesítés. A tendencia idén is folytatódik: minden eddigi értékesítési csúcsot megdöntve, januárban 346 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapírok állománya.

Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint idén a befektetési alapok lehetnek a legnépszerűbbek a vagyonos ügyfelek körében, illetve előtérbe kerülnek az abszolút hozam stratégiák, amelyek célja pozitív hozam elérése bármilyen piaci körülmények között.

Azonban az SPB ügyfeleinek portfóliójában a magyar állampapírok aránya alacsony, a legtöbb privátbanki ügyfél ugyanis szem előtt tartja az eltérő devizák használatát. "A vállalati kötvény nagyon jó eszköz annak, aki nemcsak magyar kockázati kitettséggel és forinttal akar rendelkezni, hanem diverzifikált, globális portfólióban gondolkodik"- mondta a Portfolio-nak a vezérigazgató.

Ez az év a dollár térnyeréséről fog szólni
Parádi-Varga Tamás

Ez a dollár éve lesz

A privátbanki szolgáltató az elmúlt években európai nagyvállalati kötvények fix kamatozású, hosszú futamidejű papírjaira koncentrált, amelyek nagyon jól teljesítettek 2016-ban. Ezeknek a kibocsátásoknak a várakozások szerint 2017-ben is kedvező lesz a kamatozásuk, de önmagában árfolyam-növekedésre már nem számítanak a szakemberek. Az SPB most a dollárban kibocsátott, változó kamatozású kötvényeket keresi, és ajánlja az ügyfeleknek, mert ezek képezik le a legjobban az emelkedő hozamkörnyezetet.

Parádi-Varga Tamás szerint az Egyesült Államokban elindult kamatnövelési ciklus miatt bőven van még potenciál a dollár kibocsátású változó kamatozású kötvényekben.

Ezeknek a papíroknak a felértékelődése automatikusan végbemegy, amikor a hozzájuk tartozó kamatok is elindulnak felfelé. Azt gondolom, hogy a 2017-es év alapvetően a dollár térnyeréséről fog szólni az euróval szemben, kisebb-nagyobb megtorpanásokkal, tehát egyre kedvezőbbé válik a kamatkörnyezet

- tette hozzá.

Ez az év a dollár térnyeréséről fog szólni

A független tanácsadásé a jövő

A jövő januárban életbe lépő MIFID 2 szabályozás szintén komoly változásokat hoz a befektetési tanácsadásban és a befektetési termékek értékesítésében, a szolgáltatóknak pedig jelentős többletköltséget jelent az új előírásoknak való megfelelés. Parádi-Varga Tamás szerint az egyik legfontosabb következmény az lesz, hogy a termékértékesítés helyett előtérbe kerül a független tanácsadás.

Maga a szabályozás is különbséget tesz a független és a nem független tanácsadó között: a független szereplő úgy ad befektetési tanácsot az ügyfélnek, hogy semmilyen termék után nem kap viszontszolgáltatást vagy visszajuttatást, és egyébként sem saját termékének értékesítését végzi.

Az SPB működésébe könnyen beilleszthető a szabályozásnak a fenti eleme, hiszen nincs saját termék, míg a hazai privátbanki szolgáltatók jelentős részénél a befektetési portfóliók többsége befektetési alapokban van, ráadásul a saját alapkezelő által kezelt befektetési alapokban.

Az üzletági bevételeknek 50-70 százaléka az ezek után járó értékesítői jutalékből tevődik össze, amit MIFID 2 alapján nem használhatnak majd bevételként. A vezérigazgató szerint egyelőre nehéz előre látni, hogy ezek a piaci szereplők, hogyan alkalmazkodnak az új szabályokhoz.

Az SPB-nek mindez olyan szempontból jelent majd kihívást, hogy képes legyen fenntartani a széles termékpalettáját és ajánlásait, méghozzá úgy, hogy a szabályozásnak megfelelő mennyiségű és mélységű információt ad át az ügyfeleknek. "Retailben a szabályozás miatt várhatóan termékszűkülés fog végbemenni, de valószínűleg privátbanki szinten is, mert az elvárásoknak megfelelő tájékoztatás nem kivitelezhető több száz termék esetében" - tette hozzá a vezérigazgató.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas