Öt hónap alatt majdnem száz bázisponttal csökkentek a magyar államkötvény hozamok, és így a korábbi mélypontok felé közelednek. A hozamesés alapján elsőre azt gondolhatnánk, hogy Magyarország megítélése javult fokozatosan, azonban sokkal inkább nemzetközi tényezőkkel magyarázható a piaci mozgás, hiszen a nyugat-európai hozamok is mélyponton vannak. A világ nagy jegybankjainak lépéseit elnézve pedig ez várhatóan nem is fog változni, így akár a magyar kötvények is rekordot dönthetnek.
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Júliusban is folytatódott a diadalmenet


Gyakorlatilag az eredetileg tervezett összegben adott el állampapírokat júliusban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - derül ki a Portfolio szokásos havi összesítéséből. A kedvező forrásbevonás elsősorban az öt- és tízéves papíroknak volt köszönhető, a hároméves aukciók viszont meglepően gyengén sikerültek.

A múlt hónapban 313,3 milliárd forint értékben hirdetett meg állampapírokat az aukciókon az adósságkezelő, ennél mindössze kétmilliárddal volt több az eladott mennyiség. Az elmúlt hónapokhoz képest most is a 3 hónapos diszkont kincstárjegyekből hirdetett meg a legtöbbet az ÁKK. Szintén régóta látszik, hogy az ÁKK nem akar mindenáron a tervezettnél többet eladni a nulla százalékos rövid papírból, most is a két és félszeres túljegyzés ellenére tartotta magát a tervekhez. Hasonló volt a helyzet az egyéves dkj esetében, a 120 milliárd feletti kereslet mellett is csak a tervezett 40 milliárd forintot fogadtak el.

A kötvények esetében felemás volt a júliusi értékesítés: egy gyenge aukciónak köszönhetően a hároméves papírok kifejezetten gyengén teljesítettek, a tervhez képest 20 milliárdos mínuszt hoztak össze az aukciókon. Ezt azonban kompenzálta az öt- és tízéves papírok vártnál erősebb eladása.

Tovább szakadtak a hozamok


Júliusban is folytatódott a magyar referenciahozamok intenzív csökkenése, ami csak áprilisban torpant meg átmenetileg. Az aukciós hozamok esetében azonban felemás volt a kép, a rövid futamidő minimális csökkenése mellett a kötvényeket drágábban tudtuk értékesíteni.

A referenciahozamok különösen a kötvények esetében estek érezhetően, az öt- és tízéves papírok esetében több mint 30 bázispont volt a csökkenés. Ezzel öt hónap alatt már 80-90 bázisponttal zuhantak a jegyzések.

A németeknek köszönhetően történelmi rekordjához közelít Magyarország


Alapesetben egy ilyen hozamesés után azt mondanánk, hogy a befektetők szeretik a magyar kötvényeket. Most azonban hasonló folyamatokat látunk a nemzetközi piacon is, a régióban például a lengyel tízéves hozam is 31 bázisponttal esett vissza júliusban, a cseh hozam pedig még ennél is nagyobbat, több mint 40 bázispontot esett. Március óta a lengyel hozam a magyarhoz hasonló 85 bázispontos esést mutatott, akárcsak a cseh, mely már 1 százalék közelében van.

A németeknek köszönhetően történelmi rekordjához közelít Magyarország


Nem csak a régióban, hanem Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, az utóbbi napokban a német tízéves hozam mínusz 0,5 százalék közelébe esett, ami új történelmi mélypontot jelent.

Vagyis nem csak a magyar hozamok szakadtak be az utóbbi hónapokban, ebből látszik, hogy nemzetközi folyamatok vannak mögötte.


Ennek a nemzetközi folyamatnak a hajtóereje pedig az, hogy a nagy nemzetközi jegybankok megint a lazítás felé mozdultak el. A Fed a múlt héten tíz év után csökkentett kamatot, és a gyenge makrogazdasági adatok miatt a várakozások szerint az EKB is hasonlóan tesz majd szeptemberben. Ezek a kamatcsökkentési várakozások pedig fűtik az állampapírpiacot.

Finanszírozási szempontból egyébként kényelmes helyzetben van az adósságkezelő, ami látszik az elfogadott ajánlatok mennyiségéből is. A nyáron a Magyar Állampapír Plusz sikere pedig még kedvezőbbé tette a képet, vélhetően a 800 milliárdos tervezett lakossági növekedés miatt sem kell aggódni.