A tervezett 55 helyett 82,5 milliárd forint értékben adott el kötvényeket csütörtökön az ÁKK, vagyis mindhárom futamidő esetében éltek a maximális ráemeléssel. A hozamok viszont nem néztek ki jól, lekövették az utóbbi hetek másodpiaci mozgásait, így nagyot ugrottak.
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

A hároméves kötvények esetében a meghirdetett 20 milliárd forintos összegre 56,6 milliárdnyi ajánlat érkezett, ebből 30 milliárdot el is fogadott az adósságkezelő, vagyis élt a maximális ráemeléssel. Az átlaghozam 1,84 százalék lett, ez nyolc bázisponttal haladta meg a két héttel korábbit.

Évek óta nem fizetett ennyit Magyarország a befektetőknek


Az ötéves kötvényekből szintén 20 milliárdos értékesítés volt az ÁKK célja, végül 83,9 milliárdnyi kereslet mellett szintén 30 milliárdra emelték az elfogadott mennyiséget. A 3,27 százalékos átlaghozam viszont kifejezetten csúnyán néz ki, hiszen 31 bázisponttal magasabb volt a legutóbbi aukció adatánál és négy éves csúcsot jelent. Viszont a szerdai másodpiaci referenciahozamhoz képest négy bázispont volt a csökkenés, vagyis az utóbbi hetek másodpiaci folyamatai jelentek meg az aukción.

Évek óta nem fizetett ennyit Magyarország a befektetőknek


A tízéves kötvények esetében két hete nem volt aukció, akkor ugyanis 15 éves papírokat adott el az ÁKK. Most a 15 milliárdos kínálatra 53,4 milliárd forint volt a kereslet, így 22,5 milliárdot el is fogadtak belőle. Az átlaghozam 3,87% lett, aukción utoljára majdnem négy éve volt példa hasonlóra. A szeptember közepi értékesítéshez képest 29 bázispont volt az ugrás, viszont a szerdai referenciahozamból 4 bázispontot sikerült faragni.

Évek óta nem fizetett ennyit Magyarország a befektetőknek


Kora délután szokás szerint úgynevezett nem kompetitív aukción további mennyiséget értékesíthet még az ÁKK a kötvényekből a kereslet függvényében.