Intenzíven emelkedett szerdán a magyar állampapírok másodpiaci referenciahozama, a hosszabb futamidők esetében egy nap alatt 15 bázispont volt az ugrás - derül ki az ÁKK adataiból. Mindez azért érdekes, mert a régióban a versenytársaknál éppen ellentétes folyamatot láttunk, a lengyel hozamok például csökkentek az utóbbi napokban.
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

A tízéves magyar kötvények másodpiaci referenciahozama 15 bázisponttal 3,45%-ra emelkedett szerdán, ez tavaly március óta a legmagasabb értéknek felelt meg. De hasonlót láttunk a többi kötvénynél is, az ötéves hozam 1,99 százalékra, míg a hároméves 1,42 százalékra ugrott.

Megint durván megütötték a magyar kötvényeket - Miért pont minket bántanak?


Ezzel egy hét alatt a tízéves magyar hozam megint 43 bázispontot ugrott, pedig előtte már úgy nézett ki, hogy kicsit enyhülhet a piaci feszültség. Az ötéves hozam múlt szerda óta 37 bázisponttal került feljebb, míg a hároméves jegyzés 31 bázisponttal emelkedett.

Az utóbbi napokban feltűnő volt a magyar kötvények alulteljesítése, hiszen a lengyel tízéves hozam egy hét alatt alig változott, a cseh pedig mindössze 11 bázisponttal emelkedett.

Az okokkal kapcsolatban ugyanazt lehet elmondani, amit két hete: a magyar kötvénypiac most korrigálja korábbi komoly felülteljesítését. A tízéves hozamunk ugyanis 2% környékén is járt, amikor épp jelentősen elmaradt a hasonló lengyel papírok hozamától. Ezt azonban a fundamentumok nem feltétlenül indokolják, így várható volt, hogy előbb-utóbb "helyreáll majd a rend".