Az utóbbi hetek messze legintenzívebb tőkekivonását szenvedték el a feltörekvő piacokra szakosodott kötvényalapok - derül ki az EPFR tegnap éjjel közzétett adataiból. Eszerint a január 29-én zárult egy hét alatt nettó 2,65 milliárd dollárnyi tőke távozott ezen alapokból a megelőző héten mért 666 millió dollár után. A friss tőkekivonás nagy része (1,7 milliárd dollár) a helyi devizában denominált papírokba fektető alapoknál következett be. Ezt egyébként korlátozott mértékben a magyar piac is megérezte, hiszen amint tegnap rámutattunk: a legfrissebb adat szerint kéthetes mélypontra, 5000 milliárd forint alá bukott a külföldi befektetők forintban denominált magyar állampapír állománya.

2014.01.30 15:56 Megint nagyot ugrottak a magyar kötvényhozamok
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Az EPFR adatai szerint a helyi devizás alapokból történt 1,7 milliárd dollárnyi tőkekivonás mellett a kemény devizás alapokból 820 millió dollárnyi tőke távozott (előző héten csak 143 millió), míg a vegyes alapokból 135 millió dollárnyi (előtte 93 millió dollárnyi). Év eleje óta összesen 3,9 milliárd dollárnyi tőkekivonás következett be az alapokból, azaz igen rosszul indult az év ezen eszközosztály számára, amelyből szintén a legnagyobb részt a helyi devizás alapok tőkekivonása tette ki (2,2 milliárd dollár).

Brutális tőkekivonás - mi is megéreztük


Amennyiben a Fed harmadik eszközvásárlási programjának (QE3) 2012 szeptemberi elindulásához viszonyítunk, akkor azóta összesen már 18,5 milliárd dolláros a tőkekivonás mértéke, noha a Fed még most is havi 65 milliárd dollár összegben nyomtat friss pénzt, ami keresi a helyét a világban.

Az UniCredit Research szakértői úgy látják, hogy amíg ilyen negatív a hangulat a feltörekvő piacok irányába a helyi válságok láttán (pl. Ukrajna, Törökország, Argentína), addig a befektetők inkább csökkentik a helyi devizás papírokban lévő kitettségüket, mert nem akarják
felvállalni a devizák árfolyammozgásából fakadó veszteségeket.

Az összeállítás kiemeli, hogy a január 28-ig terjedő egy hét alatt a magyar piacról 316 millió dollárnyi, a dél-afrikairól január 30-ig 1 milliárd, a törökről pedig 674 millió dollárnyi tőke távozott a kötvényalapokból.