Ausztria olyan dologra készül, amire eddig nem volt példa az eurózónában: az ország adósságkezelője nyilvános aukción akar értékesíteni 100 éves lejáratú állampapírokat. A kibocsátásra akár már ma sor kerülhet.
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Írország és Belgium korábban már bocsájtott ki 100 éves kötvényeket, ezek azonban nem nyilvános aukciók keretén belül kerültek értékesítésre, így csupán egy nagyon szűk kör vásárolhatott belőle. Az osztrákok erre tennének rá most még egy lapáttal.

Egy sikeres aukció bebizonyítaná, hogy rendkívüli kamatérzékenységük (magasabb hátralévő átlagos futamidő = duration) ellenére úgy is van kereslet az ilyen extrém hosszú lejáratú papírokra, hogy az Európai Központi Bank a várakozások szerint szép lassan megkezdi a monetáris stimulusának visszafogását, ezáltal pedig az eurózónás hozamok is elindulnak majd felfelé.

A várakozások szerint a 2117. szeptemberi lejáratú államkötvények a jelenleg 1,5% környékén forgó 30 éves papírokhoz képest nagyjából 60 bázispontos többlethozamot biztosíthatnak majd a befektetők számára.


Az aukció lebonyolításában több nagy pénzintézet, a Bank of America Merrill Lynch, az Ertse, a Goldman Sachs, a NatWest Markets és a Societe Generale is részt vesz, az osztrák adósságkezelő ezáltal akar nagyobb piacot elérni a papírokkal. Ez könnyen azt jelentheti, hogy az ír és a francia (50-100 millió eurós) kibocsátásokhoz képest jóval nagyobb tétel (akár milliárdos nagyságrendű is) kerülhet majd a piacra.

Szakértők szerint növeli az osztrák aukció sikerességének esélyét, hogy az olyan hosszú távú befektetéseket kereső piaci szereplők, mint például a nyugdíjalapok, elkeseredetten vadásznak a hozamokra, miközben működési szabályzataik alapján többségük csak biztonságosnak ítélt, magas adósbesorolású országok eszközeiből vásárolhat. Egy 100 éves osztrák papír kifejezetten kapóra jöhet egy ilyen környezetben.

Az eurózónán kívül egyébként eddig Mexikó és Argentína bocsájtott ki 100 éves lejáratú államkötvényeket.

(Reuters, Wall Street Journal)FRISSÍTÉS


Azóta óriási érdeklődés mellett sor is került a rekord értékű kibocsájtásra:

2017.09.13 09:32 Sorban álltak a befektetők Ausztria 100 éves állampapírjáért