Előfizetői tartalom

Rendkívüli fejlemények a magyar piacon - Hogyan történt ez?

Portfolio
Több történelmi csúcs is megdőlt az utóbbi hetek feltörekvő kötvénypiaci tőkekivonása során, de ezzel párhuzamosan a magyar állampapír hozamok úgy ugrottak meg mintegy 150-200 bázisponttal, hogy közben a külföldi befektetők állománya stabilan rekord magas szintek közelében maradt. Ezen furcsaság mellett az is szokatlan volt, ahogy az állampapírpiaci derivatív termékek és az eszközpiacok viselkedtek az elmúlt hetek piaci turbulenciái alatt. Alábbi piaci körképünkben a legfontosabb magyarázatoknak jártunk utána és egyúttal azt is vázoljuk, hogy mi várható az állampapírpiacon a következő hetekben. Abban egyetértettek az általunk megkérdezett szakértők, hogy az a szintű globális hozaméhség, ami május elejéig jellemezte a piacokat, várhatóan nem tér vissza. Az óvatosság egyik oka az, hogy elképzelhető: folytatódik a tőkekivonás a feltörekvő kötvénypiaci alapokból. Amennyiben ez nagy mértéket öltene, akkor az a piaci szerkezetből adódóan feltehetően súlyosan érintené a magyar piacot, így akár a Magyar Nemzeti Bank is beavatkozásra kényszerülhet. Nagy kérdés, hogy ez a forintárfolyamot hogyan érintené, könnyen lehet ugyanis, hogy egy ilyen jegybanki beavatkozás inkább csak olaj lenne a tűzre.

Rekord mértékű tőkekivonás Amint pénteken beszámoltunk róla: a múlt szerdával zárult egy hét során minden idők legnagyobb, 5,7 milliárd dollárnyi feltörekvő kötvénypiaci tőkekivonása zajlott le, amelyen belül a helyi devizában jegyzett alapokból 2,4 milliárd dollárnyi tőke távozott. A rekord szintű tőkekivonás részben profitrealizálással, részben a Fed felőli...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés