A hétfői kereskedésben a lélektani 7-es szint fölé került a jüan/dollár árfolyama, jelezve, hogy Peking tolerálja a fizetőeszközének gyengülését a kereskedelmi háborús nehézségek közepette - írja a Reuters. Az onshore árfolyam a pénzügyi válság óta, az offshore jegyzés pedig még soha nem járt ilyen gyenge szinten.
Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

A Reuters emlékeztet rá, hogy napokban már volt egy jelentős, 1,4%-os gyengülés arra reagálva, hogy Donald Trump amerikai elnök szeptembertől 10%-os vámteher kivetését jelentette be az összes eddig nem megvámolt kínai importra. (Később ennek a vámnak a további emelését is kilátásba helyezte.)

A kínai jegybank mára az árfolyamsáv közepét 6,9225-re tette a dollárral szemben, ez 2018 decembere óta a leggyengébb szint. Ez jelzés volt a piac számára, hogy a jegybank zöld jelzést adott a jüan leértékelődésére - magyarázta az árfolyammozgást Kan Csang, a Mizuho Bank ázsiai devizastratégája.

Ennek megfelelően a jüan további 1,25%-ot gyengült, és átlépte a 7-es határt. Utoljára 2008 májusában, a pénzügyi válságban láthattunk ilyen szintet.

Az offshore árfolyam pedig jóval a 7-es szint fölé lendült, átmenetileg 7,09-nél is járt, most 7,08-nál kereskednek vele a dollárral szemben.

Rekordszintre gyengült a jüan


A kínai árfolyamrendszer három pilléren nyugszik:
  • A kínai jegybank minden nap meghatároz egy fixinget.
  • Ennek a fixingnek a +/- 2%-os sávjában ingadozhat az onshore árfolyam, amivel a kínai belső piacokon kereskednek.
  • Emellett létezik egy Hongkongban jegyzett, úgynevezett offshore jüan árfolyam is, ami többnyire együtt mozog az onshore árfolyammal és a kínai jegybanki fixinggel, de különleges piaci helyzetekben adódhatnak kisebb kilengések.

Kína egyébként már pénteken jelezte: kénytelen lesz ellenlépéseket tenni abban az esetben, ha az Egyesült Államok ragaszkodik az újabb pótvámok bevezetéséhez.

2019.08.02 10:51 Kína válaszcsapást tervez, ha Trump bevezeti az új vámokat
2019.08.02 07:04 Trump tudta fokozni: még nagyobb vám kivetésével fenyeget
2019.08.01 20:02 Trump újabb vámokat vet ki a kínai árukra