Előfizetői tartalom

Továbbra is részvényeladók a külföldiek, a befektetési jegyeket keresik a háztartások

Portfolio
Az I. negyedévben az állampapírpiacon folytatódott a már több mint egy éve tartó, a nemrezidensek súlyának jelentős emelkedésével jellemezhető trend, amelynek hatására először emelkedett 2 ezer milliárd forint fölé a szektor állampapír-állománya - közölte az MNB. A háztartásoknál lévő állampapír-állomány jelentősen csökkent, ugyanakkor számottevően nőtt a befektetésijegy-állomány, ami arra utal, hogy a lakosság nagyobb mértékben vett igénybe pénzügyi közvetítőket megtakarításaihoz. A tőzsdei részvények piacán - hasonlóan az előző negyedévhez - a külföldiek és a háztartások nettó eladók voltak, míg vásárlóként elsősorban a pénzügyi vállalatok, kisebb mértékben pedig a nem pénzügyi vállalatok léptek fel. A tőzsdei részvények tulajdonosi megoszlásában nem történtek lényeges elmozdulások ebben a negyedévben sem.

Állampapírok A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke 53 milliárd forinttal csökkent, elsősorban a kincstárjegy-állomány jelentős visszaesésének hatására. Így a szektor részaránya az állampapírokból 11.7%-ra mérséklődött, amely 1997 decembere óta a legalacsonyabb érték. A külföld (nem-rezidensek) birtokában lévő állomány - a korábbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés