Előfizetői tartalom

Elemzői vélemények a múlt pénteki áht-adatokról: nem kérdés a túllépés

Portfolio
A Pénzügyminisztérium múlt pénteken tette közzé az októberre vonatkozó államháztartási adatokat, melyek a prognózishoz képest kissé kedvezőbbek lettek, mivel az év tizedik hónapjában az államháztartási deficit 44.4 milliárd forint volt, szemben az 50.7 milliárd forintos PM-prognózissal. Optimizmusra ugyanakkor semmi ok, mivel ezzel január eleje óta a kumulált deficit 1,328.6 milliárd forintot ért el a megemelt 1,334.9 milliárd forintos éves előrejelzéssel szemben. Így október végéig az éves előirányzat 99.5%-a teljesült. Az elemzők szerint egyre inkább látható, hogy a PM által megemelt idei GDP-arányos államháztartási deficit-cél (5-5.3%) nem tartható, a végleges ESA adat néhány tized százalékponttal meg fogja azt haladni.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az októberi államháztartási adatok ugyan kedvezőbbek voltak a vártnál, de a kevesebb mint 10 milliárd forinttal kisebb eltérés nem csökkenti az év hátra lévő napjaiban "várható izgalmakat". Az elemző úgy vélte: az egyes évek novembere szezonálisan mindig jelentős államháztartási deficitet produkál....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés