Előfizetői tartalom

Ukrajna: sorsdöntő helyzet, nemcsak politikailag...

Portfolio
Polgárháborúhoz közeli helyzet látszik kialakulni Ukrajnában a hétvégi választások után. Több százezer ember vonult az utcára, hogy az ellenzéki jelölt mellett tüntessen, ugyanakkor Kelet-Ukrajnából folyamatosan érkeznek a buszok, a repülők és a vonatok, melyek a kormánypárti jelölt híveit szállítják Kijevbe. Tudósítások szerint a donyecki körzet bányászai már Viktor Janukovics jelenlegi kormányfő és az előzetes adatok szerinti leendő elnök kampányközpontja mellett táboroznak. A nyugat és a kelet - Oroszország - árgus szemekkel figyeli az eseményeket. Egyes hírforrások azt jelentették, hogy már Kijevbe érkeztek az orosz különleges erők, intervenciót sem lehet kizárni orosz részről. Mit mondhatunk, a választások szoros értelemben csak Ukrajna belügyének tekinthetők-e, vagy a kimenet hatásai ennél sokkal általánosabbak. A válasz feltehetően az utóbbi, ezen összefüggések egyes vonásait kívánjuk röviden megvilágítani.

Mi is történt?. A hétvégén lezajlott az ukrán elnökválasztás második fordulója. A szavazatok összeszámlálása után Viktor Janukovics jelenlegi kormányfő a szavazatok 49.52%-át, Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt pedig a szavazatok 46.66%-át kapta meg. Az ellenzék és a nyugati megfigyelők többségének véleménye szerint is jelentős csalások jellemezték a választásokat....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés