Az MNB által publikált Aranykönyv első megjelenése óta nem volt olyan nyereséges a magyar alapkezelői piac, mint tavaly, amiben a kedvező tőkepiaci környezet mellett szerepet játszhatott az is, hogy a magyar piacon a magasabb díjjal dolgozó, cserébe viszont magasabb potenciális hozamot ígérő alapok továbbra is népszerűek. Egy év alatt tovább hízott a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők vagyona, a 10 legnagyobb szereplő ezzel már a teljes piaci vagyon 91%-a felett őrködik.

A magyar alapkezelői piacot érintő kihívások is terítékre kerülnek a Portfolio október 16-ai Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla!Még a 2016-os profitrekordot is sikerült megdöntenie a hazai alapkezelői piacnak tavaly, miután szektorszinten közel 27 milliárd forintos adózott nyereséget ért el.

Ennél magasabb profitja nem volt még a szektornak, mióta az MNB 2003-ban először publikálta az Aranykönyvet.


Bár tavaly bejött a Mifid 2-nek való megfelelési kényszer és egyre inkább terjednek a passzívan kezelt alapok, a magyar alapkezelői üzletágnak így is sikerült profitoldalról az eddigi legerősebb évet zárnia, amiben szerepet játszhat a tavalyi kedvező részvénypiaci környezet mellett az is, hogy itthon továbbra is sok pénzt kezelnek a magasabb költséggel dolgozó, de cserébe magasabb hozammal is kecsegtető olyan alapok, mint az abszolút hozamú alapok.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


(A továbbiakban a kockázatitőke-alapkezelők adatai nem képezik részét az elemzésnek.)

Tavaly a legnagyobb adózott nyereséget az OTP Alapkezelő érte el 8,3 milliárd forinttal, ami 1,6 milliárddal több, mint 2016-ban. Ettől kissé lemaradva ért fel a második helyre az Aegon Alapkezelő 2,8 milliárddal, majd a K&H Alapkezelő 1,8 milliárddal. Az első 10 helyen szereplő alapkezelő nevében történt változás 2016-hoz képest, egyrészt az MKB-Pannónia fúziójával az egyesített cég bekerült a 10 legnyereségesebb alapkezelő cég közé, míg az Amundi vagy a Generali már nem fért fel a listára. Emellett a tavalyi év ingatlanőrületét bizonyítja (ami egyébként egyelőre idén is kitart), hogy az OTP Ingatlan Alapkezelő 1,6 milliárd forintos profitjával felkerült az ötödik helyre.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


A piaci koncentráció az alapkezelői piacot is erősen jellemzi, a lenti ábrán szereplő tíz legnyereségesebb szereplő profitja a teljes szektor(beleértve ebben a kockázatitőke-alapkezelőket is) nyereségének több mint 82%-át adja.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


Jól jött a kezelt vagyonnak a kiemelkedő tavalyi részvénypiaci teljesítmény és a kedvező piaci hangulat, a legnagyobb vagyont kezelő alapkezelők a K&H kivételével mind növelni tudták a kezelt vagyont 2016-hoz képest. Ezermilliárd feletti kezelt vagyonnal továbbra is csak az OTP Alapkezelő van a listán, igaz, az ezermilliárdos küszöböt tavaly az Erste is megközelítette 955 milliárddal. A harmadik legnagyobb vagyont kezelő alapkezelő a kisebb vagyoncsökkenés ellenére is a K&H 794 milliárddal, a legnagyobb százalékos ugrást pedig egy év alatt az OTP Ingatlan Alapkezelő mutatta fel a listán.

A tíz legnagyobb összegű vagyont kezelő szolgáltatók összesen közel 5590 milliárd forintnyi ügyfélpénzt kezelnek, ami a teljes alapkezelői piac nettó eszközértékének 91%-át jelentette tavaly év végén.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknál


Az MNB Aranykönyve alapján megnéztük azt is, hogy mely alapkezelők rendelkeznek a legszélesebb termékpalettával a piacon. Ez alapján a legtöbb alapja tavaly a K&H Alapkezelőnek volt 79-cel, ezt az OTP követte 71-gyel, majd a harmadik helyre a Hold Alapkezelő került 51-gyel.

Egyértelmű trendet nem lehet levonni a 10 legtöbb alappal bíró alapkezelő számaiból: van, ahol jelentősen nőtt az alapok száma egy év alatt, és van, ahol inkább csökkenést lehetett megfigyelni. A K&H-nál, a Holdnál, az MKB-Pannóniánál, a Budapestnél és az OTP Ingatlannál csökkent az ügyfeleknek kínált alapok száma, míg például az OTP-nél, a CIB-nél vagy a Finextnél nőtt.

A válság előtt sem volt ilyen: pénzeső a magyar befektetési profiknálA magyar alapkezelői piacot érintő kihívások is terítékre kerülnek a Portfolio október 16-ai Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla!


Címlapkép: Shutterstock