Előfizetői tartalom

Felére zsugorodhat a világ legnagyobb alapja, ha beüt az újabb válság

Portfolio
Amikor 2008-ban beütött a globális pénzügyi válság, a norvég állami alap fennállása óta a legrosszabb évet zárta, a részvény és kötvénybefektetések értéke 23%-kal esett vissza, de az olajbevételekből származó tőkebeáramlás és a norvég korona gyengüléséből fakadó kedvező árfolyamváltozások 10 éve még megmentették az alapot. Most viszont maga az alap figyelmeztet: vagyonának 40%-át is elvesztheti, amikor beüt a következő válság - írja a Financial Times.

Az alap múlt héten figyelmeztetett, hogy kezelt vagyonának 40%-át is elvesztheti egy piaci összeomlás esetén, főleg, ha a norvég korona menekülő devizaként még erősödne is. A másik probléma, hogy az olajárak globális gyengesége miatt a norvég kormány sokszor kénytelen hozzányúlni az alap vagyonához a kormányzati kiadások kiegészítésére. A szabályok szerint a norvég...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés