A világ legnagyobb állami alapja kiszórta befektetései közül Warren Buffett egyik energiacégét, két másikat pedig megfigyelés alá vont szénipari tevékenységük miatt - írja a Financial Times.

Az ezermilliárd dolláros vagyont kezelő norvég állami alap eladta a PacifiCorpban lévő kötvényeit, az anyacégét, a Berkshire Hathaway Energyt és hasonló területen működő MidAmerican Energyt pedig megfigyelés alá vonta, tehát könnyen ezek is a PacifiCorp sorsára juthatnak.
Érdekli, hogy melyik könyv Warren Buffett befektetési guru kedvenc könyve?
Látogasson el könyvesboltunkba!


Az olajalap meglehetősen komolyan veszi az etikai befektetési koncepcióját, ennek apropóján már több mint 100 céget kiszórtak a portfólióból, főként olyanokat, amelyeknek tevékenysége dohányiparhoz, nukleáris fegyverekhez, környezetszennyezéshez és kiskorúak foglalkoztatásához kötődik.

A szűrés kiterjed azokra a cégekre is, amelyeknek tevékenysége több mint 30%-ban kapcsolódik a széniparhoz. Az alap tavaly év végi állapotok szerint 164 millió dollárnyi kötvényt tartott a Berkshire Hathaway Energyben, a PacifiCorpban 129 milliót, a Tri-State-ben 43 milliót, míg a MidAmericanben 33 millió dollárnyit.