Előfizetői tartalom

Leleplezték a csalást - Óriásit bukott az állam és a befektetők

Szabics András Zsolt
Aligha fogják viszontlátni a pénzüket a már megszűnt Macrogamma által korábban kezelt MAG és NAP ingatlanalapok befektetői, előbbi árfolyama 2012. december óta nullán áll, míg utóbbié a 10 ezer forintos névérték mellett 1552 forinton. Alapvetően nyugdíjpénztárak vásároltak a befektetési jegyekből, azonban a visszalépések miatt 2011 közepétől már a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap volt az egyik fő befektető. A drasztikus tőkevesztés két okra vezethető vissza, egyrészt a hazai ingatlanpiac összezuhanására, másrészt az alapkezelőnél feltárt csalásra. A Kehi közel két hete tett feljelentést az ügyben, az ügyészség pedig a napokban megindíthatja a hivatalos nyomozást. A feltárt visszaélések szerint az alapokba kerülő ingatlanokat szinte kivétel nélkül egy közbülső (offshore) cég közbeiktatásával vásárolták meg, amelyért a piaci árnál jóval többet adtak, így szivattyúztak ki óriási összegeket az alapokból. A csavar az egészben, hogy az APEH már 2011 elején talált visszásságokat az ingatlanértékesítésekhez köthető áfa-visszaigénylés kapcsán, sőt a PSZÁF is tett feljelentést bűncselekmény gyanúja miatt 2011 márciusában.

Két héttel ezelőtt robbant a hír a médiában, miszerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal újabb feljelentést tett, a már nem létező Macrogamma Alapkezelő több ingatlanalapjánál ugyanis a több hónapos vizsgálatok azt derítették ki, hogy csalás történt. A Portfolio.hu-nak a Kehi-nél megerősítették, hogy különösen jelentős kárt okozó csalás elkövetése miatt ismeretlen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés