Fontolóra veheti a tőkehiányos tizedik legnagyobb olasz bank, a Banca Carige megvásárlását az UniCredit, amennyiben állami támogatást kap hozzá - írja a Reuters.
Kereskedés Unicredit-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!
Az olasz kormány ezen a héten egy 1,3 milliárd eurós alapot állított fel a Carige megtámogatására, miután az Európai Központi Bank átmeneti szoros felügyelet alá vette a tőkehiányossá vált társaságot a tőkebevonási tervek sikertelensége után. Három biztost neveztek ki a bank élére, egyik feladatuk az, hogy vevőt találjanak a társaságra.

A hírügynökség két névtelen forrására hivatkozva most arról számolt be, hogy az Jean Pierre Mustier vezérigazgató által irányított UniCreditet több alkalommal is megkeresték a szabályozó hatóságok és a Carige tanácsadói, de eddig visszautasította az ajánlatokat.

Amennyiben azonban az állam pénzügyi támogatást is nyújtana egy felvásárláshoz, az UniCredit fontolóra venne egy ilyen tranzakciót - számolt be a Reuters forrása. Mustier állítólag akkor menne bele egy ilyen megoldásba, ha ugyanazokkal a kondíciókkal vehetnék át a Carigét, mint korábban versenytársuk, az Intesa Sanpaolo a szintén bajba került két venetói bankot, a Veneto Bancát és a Popolare di Vicenzát (akkor mindössze 1 euró volt a jelképes ár és 5 milliárd euró az állami támogatás). Az UniCredit nem kommentálta az értesüléseket.

Az olasz kormánypártok vezetői szerdán közölték: a Carige államosítása esetén állami forrásokat pumpálnának a társaságba. Giovanni Tria pénzügyminiszter viszont közölte, hogy piaci megoldást szeretne.

Az UniCredit mentheti meg a bajba került olasz bankot