Előfizetői tartalom

Csapás a bankbetétekre: csúnya számokat hozott a kormány döntése

Portfolio
2012 pánikszerű januárja óta nem vontak ki annyi pénzt bankbetéteikből a magyar háztartások, mint idén júliusban. Az alapkamat folyamatos csökkenése mellett a betétek adóztatásának szigorodásával magyarázható ez. Az MNB által pénteken közzétett adatokból az is kiderült, hogy a lakosság 27%-kal több lakáshitelt vett fel júliusban, mint egy évvel korábban, a válság előttinek azonban még ez is csak a hatoda. A vállalatok ugyancsak több forinthitelt vettek fel, mint korábban, ami valószínűleg a Növekedési Hitelprogram elindulásával magyarázható. Ez azonban júliusban még kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a vállalati hitelállomány csökkenése megálljon.

Mind a betét-, mind pedig a hitelállomány alakulása szempontjából az árazás volt a legfontosabb magyarázó tényező júliusban. Elsősorban az alapkamat változásának hatását mutatja az alábbi ábra: az új és a meglévő hitel- és betéti kamatok egyaránt csökkentek. A legnagyobb mértékben az új vállalati hitelek kamatszintje esett (az előző havi 6,72%-ról 4,79%-ra!), ami...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés