Bank

Egyre többen dolgoznak a magyar bankoknál, de a fiókoknak befellegzett

Portfolio
A banki alkalmazottak létszáma a tizedével, a bankfiókok száma a harmadával csökkent Magyarországon 2008 óta. Az elmúlt két évben azonban különváltak e folyamatok: 2016 óta ismét egyre több embert alkalmaznak a bankok, miközben a régi nagy fiókhálózatok visszatérésére semmi esély nincsen.
Ez is téma lesz holnapi Hitelezés 2019 konferenciánkon, az utolsó helyek még kiadók!


Megkérdeztük Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjait és bankcsoportjait, mekkora alkalmazotti létszámmal és fiókszámmal működtek 2018 végén, ezt aztán összevetettük az elmúlt évek folyamataival.

Zsugorodott a bankszektor

Mielőtt az egyes bankokra rátérnénk, érdemes megjegyezni, hogy az MNB adatai szerint 2018 végén
  • 39 715 fő dolgozott a magyar hitelintézeteknél, ami 9,6%-kal marad el a 2008-astól,
  • a fiókok számára vonatkozó statisztikát pedig 2013 óta vezeti az MNB, az akkorihoz képest 29%-os a csökkenés.

Tavalyelőtt és tavaly is érzékelhető volt az említett ellentétes trend: a létszám már 3%-kal nőtt, a fiókszám viszont ugyanennyivel csökkent.

Egyre többen dolgoznak a magyar bankoknál, de a fiókoknak befellegzett
Gyűjtésünkben 10 bankot és bankcsoport adatait összesítettük, és azt találtuk, hogy (a nagy átalakulásokon átesett Takarék Csoportot figyelmen kívül hagyva) 2008 óta 31%-kal csökkent náluk a fiókszám és 9%-kal a létszám.

Egyre többen dolgoznak a magyar bankoknál, de a fiókoknak befellegzett

Éllovasok

Az ország legnagyobb pénzügyi foglalkoztatója az OTP volt, hazai piacán tavaly év végén több mint 9600 alkalmazottal rendelkezett. A 10 általunk figyelembe vett pénzügyi csoport 35 ezer főt foglalkoztatott, ami a hitelintézeti szektor létszámának a 88%-a (a leánycégek miatt egyébként nem teljes az átfedés a bankcsoportok és a hitelintézeti szektor között).

Egyre többen dolgoznak a magyar bankoknál, de a fiókoknak befellegzett
A legtöbb, 1003 egységgel a Takarék Csoport rendelkezett 2018 végén, jelentően lemaradással az OTP és a K&H követte. Tudomásunk szerint éve eleje óta közel 250 kirendeltségét zárta be a Takarék Csoport, ez azonban nem veszélyezteti vezető pozícióját.

Egyre többen dolgoznak a magyar bankoknál, de a fiókoknak befellegzett
Tíz év alatt csak az OTP és az Erste növelte alkalmazotti létszámát, a CIB-nél viszont feleannyian, a Raiffeisennél pedig harmadával kevesebben dolgoznak most, mint a válság elején.

Egyre többen dolgoznak a magyar bankoknál, de a fiókoknak befellegzett
A fiókszám egyik magyar nagybanknál sem nőtt. A Raiffeisen, a CIB, a Sberbank és az UniCredit fiókhálózata kevesebb mint felére zsugorodott, az OTP, a K&H és a Budapest ügyfelei viszont tizedeléssel is megúszták.

Egyre többen dolgoznak a magyar bankoknál, de a fiókoknak befellegzett

Mi várható?

A fiókszám és a létszám szempontjából is nagy jelentősége van
  • a bankok üzleti aktivitásának,
  • a költségkontrollnak,
  • a digitalizációnak,
  • olyan sajátosságoknak, mint amilyen a takarékszövetkezeti rendszer konszolidációja.


Miközben az üzleti aktivitás növekedése egyértelműen a banki kapacitások (fiókszám, létszám) növelése, a költségkontroll pedig ezek szinten tartása vagy még inkább a csökkentése irányába hat, a következő évek kereskedelmi banki trendjét elsősorban a digitalizáció határozhatja meg.

A digitalizáció ma előbbre jár a fióklátogatások, mint a munkaerő kiváltásában: a digitális ügyfélkiszolgálási csatornák elterjedtebbek a robotizációnál és a munkaerőt kiváltó mesterséges intelligenciánál. Rövid távon így valószínűleg továbbra is a fiókszámra lesz nagyobb hatása a digitalizációnak, közép- és hosszú távon azonban a létszámban is erőteljesen meglátszódhat majd. Addig a létszám mérsékelt növekedése várható, amire persze erőteljes korlátozó tényezőként hat a munkaerőhiány és az országos bérnyomás.

Ez is téma lesz holnapi Hitelezés 2019 konferenciánkon, az utolsó helyek még kiadók!
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
unicredit