Bank

Eljött a nagy nap: tiéd lehet mától a kormány 28+15 milliós ajándéka

A családalapítás előtt álló, legalább három gyermeket vállaló fiatalok a legnagyobb nyertesei a kormány ma elinduló családtámogatási rendszerének. Ők a következő években akár 27,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott hitelt is felvehetnek. A kétgyerekesek is örülhetnek: náluk ez 6,6+17 millióra, az egy gyermeket vállalóknál pedig 0,6+10 millióra rúghat. Nagy újdonság, hogy a maximális összegekhez nem szükséges mától új építésű lakásba sem költözni. Összegyűjtöttük a július 1-jétől élő családtámogatási formák legfontosabb tudnivalót.
Lakossági roadshow az új családtámogatásokról Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsett! Általános és személyre szabott tájékoztatással várunk mindenkit július második felében a babaváró hitel, a falusi CSOK és a kibővített CSOK tudnivalóiról!


Hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Alábbi táblázatunkban összefoglaltuk, hány millió forintot vehetünk fel július 1-jétől különböző jogcímeken attól függően,
  • hány meglévő és/vagy újonnan tervezett gyermeket nevelünk, illetve
  • új építésű vagy használt ingatlanba tervezünk költözni.

Főszabály, hogy az előre vállalt gyermekek után járó összegek igénybevételéhez házasnak kell lenni, a meglévő gyermekek után járó támogatásokat viszont egyedülállók, elváltak és élettársak is felvehetik. Az örökbefogadott gyermekekre jellemzően a vérszerintiekre vonatkozó szabályok érvényesek.

Eljött a nagy nap: tiéd lehet mától a kormány 28+15 milliós ajándéka
Nézzük, hogy jönnek ki a cikkünk bevezetőjében említett összegek! Az egyszerűség kedvéért azokból a fiatal házaspárokból indulunk most ki, akiknek még nincs gyermekük, az egyéb esetekhez fenti táblázatunk lábjegyzeteit érdemes böngészni.

Legalább három gyermeket vállalók

  • Új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 10 milliós CSOK-ot.
  • Felvehetik a szintén akár 10 milliós kamatmentes babaváró hitelt, amely egy az egyben támogatássá alakul, amennyiben a három gyermek sorozatban érkezik (ugyanis minden gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik a törlesztést, két gyermek után az aktuális tartozás 30%-át, három gyermek után annak 100%-át elengedve).
  • A meglévő, időközben felvett lakáshitelből (ez lehet pl. a hamarosan említendő "CSOK-hitel" is) a második gyermek érkezésekor 1 millió, a harmadik érkezésekor további 4 millió forint elengedést lehet igényelni.
  • A harmadik gyermek érkezésével a 2,5 millió forintos újautó-vásárlási támogatás is igénybe vehető hétszemélyes autókra a vételár 50%-áig.
  • Mindehhez már az elején felvehető maximum 15 millió forintos kamattámogatott, legfeljebb 3%-os kamatozású lakáshitel ("CSOK-hitel") is, amelynek önerejeként a felvett babaváró hitel akár 75%-a beszámítható.
  • Összesen tehát 27,5+15 millió forintot kaphatnak a három gyermeket vállalók. És ebben még nincs benne a nő aktuális diákhitel-tartozása felének vagy egészének elengedése, előbbi a második, utóbbi a harmadik gyermek után igényelhető.

Két gyermeket vállalók

  • Új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 2,6 milliós CSOK-ot (normál vagy falusi).
  • Felvehetik a szintén akár 10 milliós kamatmentes babaváró hitelt, amely részben támogatássá alakulhat, amennyiben a két gyermek szorosan egymás után érkezik (ugyanis minden gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik a törlesztést, két gyermek után az aktuális tartozás 30%-át elengedve).
  • A meglévő, időközben felvett lakáshitelből (ez lehet pl. a hamarosan említendő "CSOK-hitel" is) a második gyermek érkezésekor 1 millió forint elengedést lehet igényelni.
  • Mindehhez már az elején felvehető maximum 10 millió forintos kamattámogatott, legfeljebb 3%-os kamatozású lakáshitel ("CSOK-hitel") is, amelynek önerejeként a felvett babaváró hitel akár 75%-a beszámítható.
  • Összesen tehát 6,6+17 millió forintot kaphatnak a két gyermeket vállalók, amennyiben a babaváró hitel 30%-ban alakul át támogatássá. És ebben még nincs benne a nő aktuális diákhitel-tartozása felének elengedése, amely a második gyermek születésével igényelhető.

Egy gyermeket vállalók

  • Új építésű ingatlan építésére vagy vásárlására, illetve a kistelepülésen lévő használt ingatlan vásárlására (felerészben) és bővítésére/korszerűsítésre (felerészben) felvehetik a 600 ezer forintos CSOK-ot (normál vagy falusi).
  • Felvehetik a szintén akár 10 milliós kamatmentes babaváró hitelt, amely a gyermek 5 éven belüli érkezése esetén végig kamatmentes marad.
  • Összesen tehát 0,6+10 millió forintot kaphatnak az egy gyermeket vállalók.

A CSOK és a babaváró hitel tehát együttesen is felvehető. Míg azonban a CSOK már meglévő gyermek után is igénybe vehető (ha még nem vettek rá fel támogatást) másik ingatlanba való költözéssel, bővítéssel vagy korszerűsítéssel, a babaváró hitel a szerződéskötésen után 5 éven belül tervezett gyermekre igényelhető (az idén júliusi babák kivételével) ingatlancéltól függetlenül, szabad felhasználásra, akár hitelkiváltásravagy befektetésre is, szuperállampapírba fektetve például még a gyermekáldás elmaradása esetén is jövedelmező lehet.

Hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A (nem falusi) CSOK 10 legfontosabb tulajdonsága

  • Meglévő vagy előre vállalt gyermekek után vehető igénybe vissza nem térítendő támogatásként új építésű vagy használt ingatlanba való költözés, illetve bővítés esetén az alábbi táblázatnak megfelelő összegekben Magyarországon állandó bejelentett lakcímmel rendelkezők számára.
  • Míg a meglévő gyermekekre egyedülállók és élettársak is igényelhetik, előre vállalt gyermekre csak azok a házaspárok, amelyekben az egyik fél 40 évnél fiatalabb.
  • Egy vagy két gyermekre igényelt CSOK esetén 180 napos, három vagy több gyermek után minimum 2 éves, falusi CSOK esetén 1 (a maximum összeg esetén 2) éves tb-jogviszonyt kell igazolni, amelyben legfeljebb 30 napos megszakítás lehet.
  • Előre legfeljebb 3 gyermek vállalható, 1 gyermek esetén négy év, 2 gyermek esetén 8 év, 3 gyermek esetén 10 év teljesítési határidővel.
  • Gyermeknek számítanak a 25. életévüket még nem betöltött gyermekek és a terhesség 12. hetét már elért magzatok, az örökbefogadott és a gyámság alatt álló gyermekek is.
  • Nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon, de használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén az 5 éven belül eladott ingatlan vételárát fel kell használni a CSOK-kal megvalósított lakáscélra.
  • A büntetlen előéletet, a köztartozás-mentességet, a házastársi kapcsolatot, a meglévő gyermekeket, a korábban felvett támogatásokat stb. (a tb-jogviszonyt kivéve) 2018. március 15-e óta elég büntetőjogi felelősség vállalásával tett teljes bizonyító erejű magánokirattal igazolni.
  • A CSOK-kal vásárolt vagy épített új építésű társasházi lakásnak 1-4 gyerek esetén rendre legalább 40,50,60,60 négyzetméteresnek kell lennie, új építésű családi ház esetén ez rendre 70,80,90,90 négyzetméter. Használt lakások vásárlása esetén 1-4 gyerek esetén rendre 40,50,60,70 négyzetméter a minimális lakásméret.
  • 10 éves bentlakás szükséges a CSOK-kal megszerzett ingatlanban, ami alól számos kivétel lehetséges. A lakásoknak nincs felső értékhatáruk, miután 2019. július 1-jével eltörölték a használt lakások 35 milliós felső értékhatárát.
  • Lakásvásárlás esetén a CSOK az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül igényelhető, építés esetén a folyósítás a készültségi foknak megfelelően, szakaszosan történik.

A falusi CSOK lényege 10 pontban

  • Használt lakás, tanya, birtokközpont vásárlására ÉS ezzel egyidejűleg korszerűsítésére és/vagy bővítésére lehet igénybe venni 2022. június 30-áig. A támogatás abban az esetben is igényelhető korszerűsítésre és/vagy bővítésre, ha korábban az adott lakásra már vettek igénybe CSOK-ot
  • A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003-2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók.
  • Ha valaki a korszerűsítési és/vagy bővítési munkálatokat nem teljesíti, a folyósított családi otthonteremtési kedvezményt - ideértve annak a lakás vásárlására számított összegét is a folyósítás napjától számított, Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten köteles visszafizetni.
  • Korszerűsítési munkálatnak számít (egyszerre többre is igényelhető a támogatás) a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel, központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is, az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése, kémény építése, korszerűsítése, belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást, a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.
  • Lakás bővítésének minősül továbbra is a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is; emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás,
  • A meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása viszont nem minősül a lakás bővítésének. A bővítés révén a lakás hasznos alapterületének el kell érnie a) egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert, b) két gyermek esetén az 50 négyzetmétert, c) három gyermek esetén a 60 négyzetmétert, d) négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.
  • A vásárlásra, valamint korszerűsítésre és/vagy bővítésre egy gyermek megléte vagy vállalása esetén legfeljebb 600 000 forint, két gyermek megléte vagy vállalása esetén legfeljebb 2 600 000 forint, három vagy több gyermek megléte vagy vállalása esetén legfeljebb 10 000 000 forint igényelhető. Ebből a lakásvásárlásra fordított összeg nem haladhatja meg az összeg 50%-át, korszerűsítésre és/vagy bővítésre pedig összesen legfeljebb 300 000, 1 300 000, illetve 5 000 000 forint igényelhető.
  • Ha valaki a kérelem a benyújtását megelőzően vett fel CSOK-ot a korszerűsíteni és/vagy bővíteni kívánt lakáshoz, akkor ugyanazon gyermek után igénybe veheti a korszerűsítési/bővítési támogatást, és nem kell levonni az összeg kiszámítása során a már igénybe vett CSOK-ot.
  • A falusi CSOK igénybe vételéhez az adott időpontban tb-vel, illetve legalább egy éve (legfeljebb 30 nap megszakítással folyamatosan) tb-vel, felsőoktatási jogviszonnyal vagy külföldi tb-jogviszonnyal kell rendelkezni. A 10 milliós támogatás igénybevételéhez az igénylőnek vagy házaspár, élettársak esetén legalább egyik félnek legalább 2 éves ilyen jogviszonnyal kell rendelkeznie.
  • A falusi CSOK-hoz a normál CSOK-hoz hasonlóan 10, illetve 15 millió forint erejéig (két vagy legalább három gyerek vállalása vagy megléte esetén) legfeljebb 3%-os kamatozású kamattámogatott kölcsön ("CSOK-hitel") is igényelhető, a korszerűsítésre vagy bővítésre felvett összeg nem haladhatja meg az 5, illetve 7,5 millió forintot


Eljött a nagy nap: tiéd lehet mától a kormány 28+15 milliós ajándéka

A kamattámogatott "CSOK-hitel" lényege 10 pontban

  • Kamattámogatott lakáscélú hitelről van szó, amelynek kamattámogatása akkora, hogy a hitel kamata legfeljebb 3% a futamidő első 25 évében (ennél sokkal rövidebb is lehet a futamidő).
  • Két gyermeket vállalók vagy ennyivel rendelkezők 10 millió forint erejéig, legalább három gyermeket vállalatók vagy ennyivel rendelkezők 15 millió forint erejéig vehetik igénybe a kamattámogatott hitelrészt (maga a hitel ennél jóval nagyobb is lehet).
  • Az veheti fel, aki jogosult és igénybe veszi a legalább két gyermek után járó valamely CSOK támogatási összeget. A jogosultsági feltételek hasonlók.
  • Július 1-jétől nemcsak új építésű ingatlanokra, hanem használt ingatlanok vásárlására is igénybe vehető a hitel.
  • Falusi CSOK mellé felvett "CSOK-hitel" esetében a hitelcél korszerűsítés vagy bővítés is lehet, azonban az erre felvett hitelrész nem haladhatja meg az 5, illetve 7,5 millió forintot.
  • Megelőlegezett CSOK esetén csak házaspárok vehetik igénybe, az igényléskor a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie.
  • A kamattámogatott hitel több banknál is igényelhető, különböző felételekkel.
  • Július 1-jétől a CSOK-hoz hasonlóan 35 millió forintnál nagyobb értékű használt ingatlanokra is igénybe vehető.
  • Két gyermek esetén legalább 50 négyzetméteres lakás vagy 80 négyzetméteres lakóház, három gyermek esetén legalább 60 négyzetméteres lakás vagy 90 négyzetméteres lakóház szükséges hozzá.
  • A hitel kamatperiódusa 5 év (ennek lényegében csak a kamattámogatás elvesztése esetében van jelentősége az ügyfél számára).

A babaváró hitel lényege 10 pontban

  • A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.
  • Kamatmentes és szabad felhasználású a hitel, ingatlanfedezet sem kell hozzá, ugyanis ezt az állam készfizető kezessége "pótolja".
  • A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 évre felfüggesztik a tartozást.
  • Legfeljebb 10 millió forintig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel a hitel.
  • Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve tb-jogosult vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat(ott). Legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, meglévő gyermek nem akadály.
  • A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.
  • A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.
  • Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-ára rúgó díj jár egy év alatt.
  • A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam (jelenlegi hozamkörnyezet alapján 5% körüli) kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal.
  • Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel végig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján évi 5%-os) kamattámogatást, és megnő a hitel kamata (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-ra).


Lakossági roadshow az új családtámogatásokról Budapesten, Debrecenben, Győrben, Szegeden és Pécsett! Általános és személyre szabott tájékoztatással várunk mindenkit július második felében a babaváró hitel, a falusi CSOK és a kibővített CSOK tudnivalóiról!

Lakáshitelek elengedése

A második gyermek (a meglévőket is figyelembe véve) születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor 1-1 millió forintot vállal át az állam a szülők meglévő lakáshiteléből. (Korábban ez csak a harmadik gyermektől volt igényelhető gyermekenént 1-1 millió forint összegben). Fontos, hogy nem jár automatikusan az átvállalás, ezt kérvényezni kell.

Újautó-vásárlási támogatás

A legalább három gyermeket (meglévőkkel együtt) nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek legalább 7 személyes új (illetve legfeljebb 1 éves, maximum 2000 kilométert futott bemutató) autó vásárlására. A támogatás legfeljebb az autó vételárának a felét teheti ki. Az autót három évig nem lehet eladni és átalakítani, és a kormány által megtervezett matricával kell ellátni.

Hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5