FONTOS Vajon tényleg elhozhatja az iráni rezsim bukását egy Izraellel vívott háború?
Bank

Földindulásszerű változások a lakás-takarékpénztáraknál

Több új jogszabályi változás is hatályba lépett július 1-jével a lakás-takarékpénztáraknál, és elindult a sokak által lehetséges konkurensnek tekintett Nemzeti Otthonteremtési Közösségek (NOK) toborzása is az elmúlt hetekben. A változások apropóján megnéztük, hogy alakul az üzlet manapság a hazai lakás-takarékpénztári piacon, és arra jutottunk: a jogszabályi változások hatása semmi lesz ahhoz képest, ahogy maga a szektor átalakult a válság eleje óta.
Eljött az idő, hogy te is lakástakarékot köss? Ezzel a lakástakarék kalkulátorral a céljaidhoz leginkább megfelelő ajánlatokat találhatod meg!


Hosszú évekig két szereplővel (Fundamenta és OTP) működött a hazai lakás-takarékpénztári szektor,
  • 2011-ben azonban az Erste,
  • 2013-ban pedig az Aegon
újonnan alapított lakás-takarékpénztárával bővült a piac. A közzétett éves jelentések azt mutatják, hogy a két új szereplőnek egyelőre nem sikerült nyereségessé válnia. A két nagyobb szereplő közül pedig a Fundamentának megy igazán jól, az OTP Lakástakarékpénztár hozzájárulása a teljes OTP-csoport profitabilitásához is egyelőre marginális.

Földindulásszerű változások a lakás-takarékpénztáraknál
A hazai lakás-takarékpénztárak üzleti modellje az elmúlt évtizedben három igazán lényeges pillérre épült:
  • alacsony betéti kamatráfordítások, hiszen az ügyfelek megtakarítása hozamának döntő részét a 30%-os állami támogatás biztosítja,
  • magas kamatbevételek az eszközökön, hiszen a korábban (főleg lejáratig) megvásárolt állampapírok magas hozamot biztosítottak,
  • a Fundamentánál pedig mindez kiegészült a felfutó lakáshitelezésből származó egyre nagyobb kamat- és díjbevételekkel.
A két új szereplő pechje, hogy ez utóbbi kettőről lényegében lemaradtak. A magas állampapír-hozamokról azért, mert túl későn indultak, a hitelezési bevételekről pedig egyelőre azért, mert most még nem aktívak a hitelezésben. Az alacsony fizetett betéti kamatok pedig most már nem jelentenek igazi előnyt az eredményességben a kereskedelmi bankokhoz képest.

Földindulásszerű változások a lakás-takarékpénztáraknál
A Fundamentánál dübörög a hitelezés, hiszen tavaly például 22% volt a részesedése az új lakáshitelek hazai piacán, amivel az OTP Bank után a piac második legnagyobb szereplője volt. Ami viszont a többieket illeti:
  • az OTP a tavalyi év közepén lépett piacra áthidaló kölcsönével (ennek felvételével nem kell megvárni a megtakarítási időszak végét), a csoport lakáshitelezési tevékenységét döntően az OTP Jelzálogbank végzi,
  • az Ersténél a kiutalásokhoz kapcsolódóan egyelőre kis mértékű a lakáskölcsön-igénylés, az aktív hitelezést az áthidaló kölcsönök nyújtásával 2016 év végén indította el a lakástakarék,
  • az Aegonnál 2018-ban kezdődik el a megkötött LTP- szerződésekhez kapcsolt lakáskölcsönök folyósítása, az áthidaló hitelek bevezetését pedig 2018 harmadik negyedévére tervezik
- árulták el a pénzintézetek kérésünkre. A lakástakarék-pénztárak hitelezését, de különösen az e téren aktív (és ezért a jogszabályi korláthoz közelebb került) Fundamenta aktivitását segíti két július 1-jei jogszabályi változás:
  • eddig úgy volt, hogy a lakás-takarékpénztárak szabad eszközei előző hónap utolsó napján meglévő állományának legfeljebb 75%-át használhatják fel áthidaló kölcsön nyújtására, ezt a határt 90%-ra emelte a pénteken kihirdetett jogszabály,
  • eddig úgy volt, hogy a lakás-takarékpénztárnak a kiutalási összeg szabad eszközeinek az előző hónap utolsó napján meglévő állományának legalább 25%-át készpénzben, számlapénzben, illetőleg bizonyos országok állampapírjaiban kellett tartania. Ezt most 10%-ra csökkentették.


Földindulásszerű változások a lakás-takarékpénztáraknál
Bár a lakáskasszák jövedelmezőségében fontos szerepe van/lehet a hitelezésnek, a lakás-takarékpénztári konstrukciók legfontosabb sajátossága az ügyfelek szempontjából nem a hitelfelvétel, hanem az államilag támogatott lakás-előtakarékosság, ami a lakás-takarékpénztári konstrukciókat az ország legmagasabb fix hozamot ígérő megtakarításaivá teszi.

Ebből a szempontból is kinyílt az olló az elmúlt évtizedben a Fundamenta javára: miközben az OTP Lakástakarékpénztár betétállománya 2008 óta 71%-kal nőtt, legnagyobb versenytársánál 146%-ot növekedett. Tavaly az OTP-nél több mint 3%-os, a Fundamentánál viszont több mint 6%-os betéti növekedést regisztráltak.

Az új szerződéskötésekre vonatkozóan az alábbiakat árulták el nekünk a lakáskasszák:
  • az OTP-nél az új szerződéskötések és emelések együttes szerződéses összege a 2015-ös 435 milliárd forintról 2016-ban 537 milliárdra emelkedett, míg tavalyelőtt 107 ezer db tavaly 105 ezer db szerződést kötöttek.
  • az Erste 2016-ban már közel 150 milliárd forint szerződéses összegben értékesített LTP-s megtakarítási terméket. Mindez az újonnan kötött szerződések darabszámát tekintve 44 százalékos, az értékesített volumenben pedig közel 70 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest.
  • az Aegonnál a 2015-ös 42 milliárd forintnyi új szerződéses összeg tavaly 53,5 milliárd forintra emelkedett, darabszámát tekintve pedig 13 626-ról 14 746-ra nőtt.


Földindulásszerű változások a lakás-takarékpénztáraknál
Egyébként a lakáshitelezés és a betétgyűjtés szempontjából is sikertörténet a lakás-takarékpénztárak elmúlt 8 év éve: betétállományuk több mint duplájára, hitelállományuk pedig több mint 12-szeresére nőtt a válság eleje óta. A növekedés jó része a piacvezetőnek köszönhető. Számos európai országban megfigyelhető ez a jelenség: a lakás-takarékpénztáraké kifejezetten kontraciklikus iparág a konstrukció óvatossági/előtakarékossági jellege és a lakáskasszák alacsony kockázati profilja miatt, így válságok idején kifejezetten jól teljesítenek, piaci részesedésüket általában növelni tudják.

Földindulásszerű változások a lakás-takarékpénztáraknál
Ennek köszönhetően mára a lakáshitelezésben és a lakossági betétek területén is szinte kereken 10%-ra emelkedett a lakás-takarékpénztárak részesedése a hazai lakossági bankpiacon.

Földindulásszerű változások a lakás-takarékpénztáraknál
A lakás-takarékpénztári konstrukcióban megtakarítók számára kedvező változás, hogy a július 1-jétől kötött szerződések esetében a kiutalási idő az eddigi 3 hónapról 2 hónapra csökkent, vagyis az új szerződéskötők előbb juthatnak pénzükhöz, mint a régiek. E jogszabály-változás miatt minimálisan, de változtak a konstrukcióik egyes paraméterei a lakás-takarékpénztáraknál.A címlapkép forrása: Kollányi Péter/MTI
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Kellemes reggeli meglepetés a Raiffeisentől (2.)