Meg kell teremtenie Európának a banki konszolidáció feltételeit, hogy európai szintű "bajnokokkal" tudjon kiállni a globális versenyben - véli a Deutsche Bank vezére. Ehhez szerinte az egyes országok (köztük persze Magyarország) különálló bankpiacának is el kellene tűnnie.
Kereskedés Deutsche Bank-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Reuters idézi Christian Sewing szavait, aki szerint a német és az európai bankpiacok túlságosan széttöredezettek, külön tőkemegfelelési, fogyasztóvédelmi és jelzáloglevélpiaci szabályokkal. Nem egységes az európai piac, hanem 28 különálló piac alkotja.

Pedig a nagybankok "gigantikus előnyt" jelentenének az USA-val és Kínával folytatott globális versenyben. Ugyanakkor ma nem lenne gazdasági értelme ilyen európai "bajnokokat" létrehozni, először közös banki és pénzügyi piacra lenne ehhez szüksége Európának.

A múlt héten a Bloomberg révén ismét szárnyra kelt a pletyka, hogy a Deutsche Bank és a Commerzbank összeolvadna, ugyanakkor a Deutsche Bank igyekezett hűteni azóta ezeket a várakozásokat. Az erős nemzetközi bankok megteremtéséhez a bankvezér szerint először a konszolidáció feltételeinek a megteremtésére lenne szükség.

2018.06.07 21:28 Megint a Deutsche Bank és a Commerzbank összeolvadásáról suttognak
Éppen tegnap közölt egy elemzést a Financial Times, amely szerint 2015 óta nem található európai szereplő a világ öt legnagyobb befektetési bankja között. A számok alátámasztani látszanak Sewing szavait a piacméretük miatt hátrányba került európai nagybankokról:

2018.06.11 09:05 Rekordokat döntögetnek a világ legnagyobb bankjai