Érzékenyen érintette a hatalmas hazai állampapír-állományon ülő olasz bankok tőkemutatóit (és ezáltal pénzügyi sérülékenységét) az olasz állampapírok második negyedéves árfolyamesése - hívja fel a figyelmet a Bloomberg mai cikke.
Kereskedés Unicredit-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Március végéhez képest június végére az alábbiak szerint alakult az olasz bankok alapvető (CET1) tőkemutatója:
  • az UniCredité 13,1%-ról 12,5%-ra,
  • az Intesáé 13,3%-ról 12,8%-ra,
  • a Banco BPM-é 13,5%-ról 12,9%-ra,
  • a Monte Paschié 14,4%-ról 13,0%-ra,
  • az UBI-é 12,0%-ról 11,8%-ra
csökkent, ezekben mind nagy szerepe volt a fluktuáló állampapír-árfolyamoknak, az állampapírok értékcsökkenése ugyanis a kötvények egy része esetében közvetlenül apasztotta a bankok tőkéjét (és nem az eredményét).

Az olasz bankok jóval magasabb hazai állampapír-kitettséggel rendelkeznek az európai átlagnál, és a Bloomberg szerint a politikusi nyilatkozatok azt jelzik előre, hogy a hozamemelkedés további jelentős kockázatot jelent a bankok számára.

Az olasz bankok állampapír-kitettségének kockázatait igazán az idei második negyedév mutatta meg, a márciusi olasz választások utáni politikusi nyilatkozatok (pl. az eurózónából való esetleges kilépésről) ugyanis jelentős eladási hullámot generáltak a kötvénypiacokon, közvetlen nyomást helyezve a bankok tőkehelyzetére.

Az olasz bankokat nem tántorították el az események a kötvényvásárlástól: miközben a külföldi vevők inkább eladtak, a hazai szereplők vásárlásra használták fel a megemelkedett hozamkörnyezetet, így lényegében olcsóbban tudtak bevásárolni a papírokból. Ez a jövőben (hozamcsökkenés esetén) pozitívan is hathat tőkehelyzetükre.