Új rendeleteket fogadott el Ferenc pápa a Vallási Művek Intézeténél, vagyis a Vatikán bankjánál, kötelezővé téve számára többek között a külső könyvvizsgálatot - írja a Reuters.

A pápai dokumentumban szombaton elfogadott rendeletek egy több mint hat éves banki reformfolyamat újabb mérföldkövét jelentik.

Korábban korrupció, adóelkerülés, hűtlen kezelés, pénzmosás és ingatlancsalás is előfordult a rosszul felügyelt banknál, emiatt megválasztása után, 2013-ban Ferenc pápa a teljes megszüntetését fontolgatta. Végül a XVI. Benedek által megkezdett reformok folytatása mellett döntött.

Andrea Tornielli, a Vatikán kommunikációs vezetője szerint a változások a legjobb nemzetközi sztenderdek felé közelítik a bank szabályozását.

A szinte kizárólag nem egyházi személyekből álló alkalmazotti állománynak megtiltották, hogy tanácsadó céget működtessenek vagy külső intézmények számára más tevékenységet lássanak el.

Emellett kötelezővé teszik a rendeletek a külső könyvvizsgálatot, II. János Pál pápa hasonló, 1990-es rendelete ugyanis csak belső auditot írt elő a pénzintézetnél.