A jegybankoknak nagyon részletesen fel kell mérniük a blockchain-technológia kockázatait, mielőtt saját kriptopénzt adnak ki - figyelmeztet a Bank for International Settlements (BIS). A bázeli intézmény úgy véli, a technológiát számos olyan kockázat fenyegeti, melyet még nem teljesen ért az emberiség.

A BIS szakértői szerint egyelőre nincs bizonyíték arra sem, hogy a blockchain bármiben is megkönnyítené a monetáris politika implementációját azokhoz az eszközökhöz képest, melyek jelenleg a bankok rendelkezésére állnak.

Abban viszont látnak fantáziát, hogy valamikor a távoli jövőben bankközi tranzakciókban használják a blockchain-technológiát. A lakossági piacon viszont egy apró malőr is destabilizálhatja a fizetési rendszereket, sőt, akár magukat a bankokat is - figyelmeztetnek.

Az általános jegybanki digitális valuták forradalmasíthatják a pénz előállítását és a jegybankok szerepét, de ezek egyelőre felfedezetlen vizek
- fogalmazott Benoit Couere, az Európai Központ képviselője a testületben.

Egyelőre még sem a bankok, sem a jegybankok nem bocsájtottak ki saját kriptodevizát, bár a svéd Riksbank dolgozik a kisebb, lakossági fizetések digitalizálásán egy "e-korona" néven futó projekt keretein belül.

(Reuters, Bloomberg)