Október 31-re tolta ki a Brexit határidejét a legújabb brit-EU-s megállapodás, a világ nagybankjai pedig megpróbálták megjósolni, hogy miben befolyásolja mindez a Brexit végső kimenetelét és milyen hatással lesz mindez a brit gazdaságra.

A gyűjtést a CNBC végezte el, a nagybankok elemzői a következőket jósolják:
  • A UBS szerint May megpróbálja ismét átverni a Brexit-megállapodást a parlamenten, ehhez pedig ellenzéki támogatókat is keres majd. A svájci központú pénzintézet elemzői szerint ez a próbálkozás kudarcba fullad majd, melynek következménye az lesz, hogy May lemond, utána pedig újabb választások lesznek. A UBS brit kötvénypiaci stratégiai vezetője korábban egyébként azt is írta a CNBC-nek, hogy a hosszabbítás miatt a brit gazdaságot veszélyeztető "szembeszél" fennmarad, mivel a befektetők úgy fogják érezni, még ráérnek lépni a Brexit előtt.
  • A Commerzbank szerint tovább erősíti majd az ország polarizációját az, hogy most az EU-s választásokon is részt kell venniük. Eddig a befektetők nagyrészt figyelmen kívül hagyták a Brexit "zaját," de idegesek lehetnek, ha a brit politikai stabilitás is veszélybe kerül. A német pénzintézet szerint egyébként nem túl valószínű, hogy felfüggesztik a Brexitet, de az sem, hogy új választások lesznek. Hozzátették: nem lesz "fenntartható visszapattanás" sem a brit gazdaságban, sem a fontban.
  • A francia Société Générale szerint a hosszabbítás semmilyen érdemi segítséget nem jelent. Hozzáteszik: szerintük még nem látszik a gazdaságon a Brexit által okozott bizonytalanság, a további nyújtás viszont csak fokozza a bizonytalanságot.
  • A Citi szerint "logikus lenne" egy újabb brit választás, mivel nem tartják valószínűnek, hogy a munkáspárt kihúzza Mayt a csávából. Úgy vélik, hogy a Brexit tologatása egyébként csak növeli a bizonytalanságot "a Csatorna mindkét oldalán." Hozzáteszik: nem valószínű, hogy a Bank of England emelni fogja az irányadó kamatokat augusztusban.
  • A holland Rabobank szerint a britek bármikor elhagyhatják az uniót, ha egy olyan megállapodás születik, melyet Westminister és Brüsszel is támogat. Emellett Brüsszel elvárja, hogy a britek "ne bénítsák meg az EU mindennapi tevékenységeit." Mindezt a Rabobank "gyakorlatiasnak" nevezte.
  • A Deutsche Bank szerint May megpróbálja kivezetni az EU-ból Nagy-Britanniát a május 22-ei EP-választások előtt, ehhez pedig újra megpróbál majd támogatást szerezni a parlamenttől a Brexit-alkuhoz. A német bankárok szerint sem valószínű viszont, hogy a miniszterelnök támogatókat lel az ellenzéki politikusok soraiban.

Korábban is fogalmaztak meg hasonló jóslatokat a világ nagybankjai:
2019.04.03 09:55 Elárulták a Wall Street-i guruk, milyen Brexitre számítanak