Igazak voltak a moldovai lapértesülések: az OTP ma be is jelentette, hogy megvette a negyedik legnagyobb moldáv bank, a Mobiasbanca többségi részesedését a francia Societe Generale-tól.
Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az OTP Bank bejelentette, hogy adásvételi szerződést írt alá a Societe Generale Csoport moldáv leánybankja, a Mobiasbanca - Groupe Societe Generale S.A. (SGMB) 87,85%-os részesedésének megvásárlásáról. Az adásvételi árat nem közölték.

Az SGMB 13,3%-os piaci részesedésével Moldova 4. legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzésének függvényében.

Megjött az OTP bejelentése: új piacra lépett be a bank


Az adásvételi szerződés megkötése mellett a két bankcsoport együttműködési megállapodást kötött elsősorban a nemzetközi vállalatok kiszolgálásának támogatására. Az együttműködési megállapodás olyan kulcsterületekre terjed ki, mint a nemzetközi cash-management- és tőkepiaci szolgáltatások, strukturált finanszírozás valamint a befektetési banki tevékenység.

Az együttműködési megállapodás aláírásával a két bankcsoport az országaiban működő nemzetközi cégek számára nyújt változatlan kiszolgálás mellett szolgáltatásokat az említett kulcsterületeken. Az együttműködési megállapodás Magyarországra is kiterjed, melyhez Bulgária és Horvátország hamarosan csatlakozik. Albánia, Szerbia és Moldova a tranzakciók lezárását követően csatlakozik a megállapodáshoz.

Megjött az OTP bejelentése: új piacra lépett be a bank


Az elmúlt évek akvizícióinak az a tapasztalata, hogy az OTP igyekszik könyv szerinti érték alatt bankot venni, de ha igazán jó minőségű, jól menedzselt és nagy piaci részesedésű pénzintézetet talál, akkor a könyv szerinti érték 1-1,5-szörösét is kifizeti. A Mobiasbanca piaci részesedése relatíve nagy, és profitábilisan, magas saját tőke arányos megtérüléssel működik, ezért nem ördögtől való gondolat azt feltételezni, hogy az OTP akár egyes-másfeles P/BV-n vette meg a bankot. A Mobiasbanca saját tőkéje 2017 végén 1,5 milliárd moldáv lej volt, az mostani árfolyamon 24,7 milliárd forintnak felel meg, a könyv szerinti érték másfélszerese pedig közel 37 milliárd forint lenne.


A moldovai bankról itt írtunk részletesebben:
2019.02.04 09:07 Új országba léphet be az OTP