Hiába nőtt három év alatt 61%-ról 67%-ra a bankszámlával rendelkezők aránya a világ népességében, az aktív számlahasználók aránya alig változott: 52%-ról 53%-ra nőtt 2017 végére - hívta fel a figyelmet a Quartz. Közkeletű tévedés, hogy a világban dinamikusan nő a bankszámlahasználat.

A Világbank friss adatai alapján a bankszámlák számának növekedését ugyanis olyan jórészt (több mint 80%-ban) olyanoknál regisztrálták, akikre nem jellemző az aktív számlahasználat. Számlát kaptak ugyan, de használni nem használják. Az adatok 150 ezer fő megkérdezésén alapulnak.

Persze az alacsony és közepes jövedelmű országokban mondható rossznak a helyzet, itt az emberek kisebbsége használ csak aktívan bankkártyát. Az országok szegényebb csoportjában 44,4%-ról 45,4%-ra emelkedett az aktív kártyahasználók aránya. A bankszámlájukon megtakarítók aránya még némileg csökkent is.

Az indiai népesség pénzügyi fejlődéséről szóló hírek különösen megtévesztők. A Center for Financial Inclusion nevű nonprofit szervezet szerint csaknem 370 millió indiai rendelkezik inaktív bankszámlával. A bankszámlával bíró indiaiak arány így "hiába" nőtt 2014-ről 2017-re 53%-ról 80%-ra. Talán majd egyszer nagy részük használni is fogja a számláját.

Nigériában és Mexikóban rosszabb a helyzet: itt a (bármilyen) bankszámlával rendelkező száma is csökkent az elmúlt években.

Nagy tévedés, amit a bankszámlák terjedéséről eddig gondoltunk