Bank

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne

Nem áll le az OTP akvizíciós gépezete, miután az elmúlt években többek között horvát, román, szerb, albán és bolgár bankot vett, most a szlovén bankpiacon terjeszkedne a magyar bankcsoport. Az OTP-nek néhány éve már volt ott egy próbálkozása, most újra bankot vennének, megnéztük, mit érdemes tudni a szlovén bankpiacról és a lehetséges célpontokról.

Volt már egy kör

Az OTP-t korábban is hírbe hozták már szlovén bankvásárlással, lapértesülések szerint a magyar bank is tett ajánlatot a 2013-ban állami segítséggel kimentett, és állami tulajdonba került Nova KBM-re, de azt végül 2015-ben az EBRD-vel karöltve az Apollo Global Management szerezte meg. A magyar bank most újra próbálkozna a szlovén bankpiacon, Csányi Sándor egy múlt heti szófiai sajtótájékoztatón (a Portfolio a helyszínről tudósított) azt mondta, az OTP szívesen belépne a szlovén bankpiacra.

Mit érdemes tudni a szlovén bankpiacról?

A szlovén bankpiac mérete relatíve kicsi, amit jól mutat, hogy az OTP Csoport mérlegfőösszege mostanra már meghaladja a teljes ottani bankszektor mérlegfőösszegét, a tavaly szeptemberi állapot szerint az OTP összes eszközének értéke 14,4, a szlovén bankszektoré pedig 12,5 ezermilliárd forint volt.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
A legnagyobb szlovén bank, az NLB, amelynek mérlegfőösszege 2017 év végén 8,7 milliárd euró, vagyis akkor árfolyamon mintegy 2700 milliárd forint volt, miközben az OTP összes eszközének értéke már akkor is 13 190 milliár forint, vagyis közel ötször akkora volt. A hét legnagyobb, a piac több mint 85 százalékát adó szlovén bank összesített mérlegfőösszegénél közel másfélszer nagyobb volt 2017 végén az OTP, és a magyar bank felvásárlásainak köszönhetően a különbség azóta tovább nőtt.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
Mivel a hitelkihelyezés bővülése mérsékelt volt, a nettó kamatmarzs pedig trendszerűen csökkent az elmúlt években, ezért a nettó kamatbevétel szektorszinten nagyjából stagnált az elmúlt években, igaz, az elmúlt negyedévekben már élénkülés látszott a hitelkihelyezésekben, így a bevételek is növekedésnek indultak. Összehasonlításképpen, az OTP Csoport nettó kamatbevétele nagyjából két és félszer akkora, mint a teljes szlovén bankszektoré.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
Az elmúlt években a szlovén bankszektor kamatmarzsai is csökkentek, a nettó kamatmarzs 2017 végén már csak 1,8 százalékon állt, és bár a kamatmarzs erózió az OTP-nél is jellemző volt, csoportszinten még mindig 4,6 százalékon állt 2017 végén. 2013 kivételével az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjén áll a nettó kamatmarzs a szlovén bankszektorban.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
A szlovén bankszektor egésze az elmúlt 4 évben profitábilisan működött, a pénzintézetek összesített adózott eredménye évről-évre nőtt. Csak hogy perspektívába helyezzük: az OTP Csoport profitja az elmúlt években jellemzően duplája volt annak, mint amit a teljes szlovén bankszektor termelt.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
A bankszektor profitabilitása jóval elmarad az OTP Csoport vagy a magyar bankszektor profitabilitásától, az adózás előtti eredményből kalkulált ROE 10 százalék alatt állt 2017-ben, miközben az OTP Csoportnál jóval 20 százalék felett.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne

Mit vehet Szlovéniában az OTP?

SKB
Logikusan hangzik, hogy az OTP a bolgár, az albán és a szerb bank után a Societe Generale egy másik érdekeltségét, a francia bank szlovén leányát, az ügyfeleit 56 bankfiókon keresztül, közel 870 alkalmazottal kiszolgáló SKB-t is megvegye. Az akvizíció mellett szól, hogy az OTP és a francia bank a korábbi tranzakciók miatt már jól ismeri egymást, ami felgyorsíthatja az adásvételi folyamatot, de az is a szlovén SocGen mellett szól, hogy a bank hatékonyan és profitábilisan működik, és ezen keresztül rögtön Szlovénia negyedik legnagyobb szereplője lehet az OTP.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
Az SKB bevételei a 2013-as mélypont óta mérsékelten emelkedtek, a szlovén bank egyre több profitot termel. A tavalyi első félév egyébként kifejezetten erős volt a banknál, a nettó kamatbevétel 7,5 százalékkal 41 millió euróra nőtt, az összes bevétel 3,2 százalékkal 55,7 millió euróra bővült, az adózott eredmény 9,3 százalékkal 24,4 millió euróra emelkedett, a sajáttőke arányos megtérülés az egy évvel korábbi 11,8 után 13,7 százalék volt. A teljes hitelpiacon 10, a lakáshitelek piacán 13,7 százalékra nőtt a bank részesedése.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
Az SKB költség/bevétel hányadosa az elmúlt években 50 százalék közelébe csökkent, már alacsonyabban áll, mint az OTP Csoporté.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
A sajáttőke arányos megtérülés tartósan 10 százalék felett áll, magasabban, mint több OTP leánybanknál (szlovák, montenegrói, szerb, román).

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne

És hogy mennyi lehet a vételár? Az OTP szeret könyv szerinti érték alatt bankot venni, de mivel jó minőségű eszközről van szó, ezért vélhetően mélyebben a zsebbe kell nyúlni. Az SKB könyv szerinti értéke 2017 végén 368 millió euró volt, az mostani árfolyamon 117 milliárd forint, a másfeles könyv szerinti érték pedig 176 milliárd forintot jelentene, valahol a két érték között lehet az SKB reális vételára.

Abanka
Egy másik jelölt lehet az állami tulajdonban lévő Abanka, amelyik mérlegfőösszege alapján közel 10 százalékos piaci részesedésével a harmadik legnagyobb szlovén bank, és amely a tavaly június végi állapot alapján 1035 alkalmazottal, 56 bankfiókon és 267 ATM-en keresztül (3. hely, 16,7 százalékos piaci részesedés) szolgálja ki lakossági és vállalati ügyfeleit, a lakossági hitelek aránya 44,5 százalék, a nagyvállalati részarány 23,8, a kisvállalati 17,7 százalék.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
A szlovén bank masszív veszteségek után 2015 óta már nyereségesen működik, a tavalyi első félévben közel akkora profitot ért el, mint 2017 egészében. (az alábbi ábrákon az Abanka Group számait szerepeltetjük, amely a szlovén bankon, az Abankán kívül 3 kisebb leányvállalatot is magában foglal)

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
A bank sajáttőke arányos megtérülése az elmúlt években nagyjából 7-13 százalék között alakult.

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne

Az Abanka saját tőkéje tavaly június végén 558 millió euró volt, vagyis ha azzal számolunk, hogy a bolgár Expressbankhoz hasonlóan 1-1,5 P/BV szorzón vehetné meg a szlovén bankot is az OTP, akkor mostani árfolyamon 178-266 milliárd forintot kellene fizetnie érte.

Mennyit tenne hozzá az OTP-hez egy szlovén bank?

Az Abanka vagy az SKB megvásárlásával az OTP a szlovén bankpiac harmadik vagy negyedik legnagyobb szereplője lehetne, csoportszinten különböző sarokszámok alapján 2-8 százalékot tehetnének hozzá a magyar bankcsoport számaihoz.

(Igyekeztünk minden kategóriában az elérhető legfrissebb adatot használni, az egyes bankok sarokszámai összehasonlításra nem, inkább csak a nagyságrendek érzékeltetésére alkalmasak.)

Nem áll le az OTP, már megint bankot venne
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5