Sajtótájékoztatót tartott az OTP a ma hajnalban közzétett gyorsjelentést követően, Bencsik László beszélt a bank eredményeiről.
Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Kockázati költségek


A menedzsment az idei évre úgy számolt, hogy a kockázati költségek magasabbak lesznek, mint tavaly, Bencsik László szerint
az első félév eredménye alapján úgy látszik, hogy inkább kevesebb lesz a kockázati költség, mint tavaly, amikor 45,7 milliárd forint céltartalékot képzett meg a bank.


Növekedés


Bencsik László szerint 2 oka van a jó eredménynek
  • beértek az akvizíciók, pl. a Splitska és a Vojvodjanska
  • a bankcsoport országaiban jó a gazdasági teljesítmény


Akvizíciók nélkül is nőnek a bevételek, kevésbé jó hír, hogy a működési költségek jelentősen emelkedtek, ennek okai:
  • a hitelvolumenek bővülésével az alkalmazotti létszám is emelkedik
  • dinamikusan kell emelni a béreket, ha versenyképes akar maradni a bank
  • informatikai, digitális fejlesztések zajlanak a bankcsoportnál.

Akvizíciók


A legutóbb bejelentett bankvásárlásokkal kapcsolatban Bencsik elmondta, hogy az albán bankpiac érdekes és vonzó, dinamikus növekedési történet első szakaszában tart, Albánia azon kevés régiós ország közé tartozik, ahol növekszik a lakosság.

Az OTP nem adta fel, hogy további bankokat vegyen a régióban.

Marzsok, ct


Nagyon erős a verseny, a hitelkamatok csökkennek, emiatt az OTP nettó kamatmarzsa is zsugorodik, a legerősebb marzscsökkenés Magyarországon látszik.

A kockázati költségek nagyon alacsony szinten állnak, de ez nyilván nem marad így örökké, Bencsik szerint pár évről lehet szó, amíg ezek a költségek ilyen alacsonyan állnak.

Magyarország


A lakossági hitelezés szinte minden szegmensében nő az OTP piaci részesedése.

Nem tett le az OTP további bankvásárlásokról

Forrás: OTP

A vállalati szegmensben jelentősen nőttek az állományok.

Nem tett le az OTP további bankvásárlásokról

Forrás: OTP


A pozitív gazdasági környezet, a mostani gazdasági növekedés fenntartható Magyarországon az OTP szerint, ehhez azonban további versenyképeségi intézkedésekre van szükség. A változó hitelek alapját a bankközi kamatok alakulása jelenti, ezekben nem látszik érdemi változás. Az MNB iránymutatása szerint az újonnan folyósított hitelek egyre magasabb arányban fix kamatozásaúaknak kell lenniük, az OTP-nél ezek aránya az új hiteleknél közel 80 százalék, ezeknek a hiteleknek a kihelyezése csökkenti a bankrendszer kockázatát.