Bank

Növekedési fordulatot indított a magyar Erste Bank

Portfolio
Aktív hitelezésbe kezdett az Erste Bank Magyarországon. 2013-ban még 14%-kal csökkenő hitelállomány, javuló hitelportfólió-minőség és 134%-ra csökkenő hitel/betét arány mellett 24,9 milliárd forintos veszteséget ért el a társaság. A 2012-höz képest romló eredmény ellenére több szegmensben is rég nem látott növekedést mutatott fel a bank, piaci részesedését az új hitelfolyósítások terén tavaly megduplázta. A közeljövőben a fogyasztási hitelek és az elektronikus fizetési szolgáltatások állnak igazán nagy növekedés előtt a bank várakozásai szerint.
Az anyabank gyorsjelentéséről:
Jelentős átalakuláson ment át 2013-ban az Erste Bank Hungary - fogalmazott Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a társaság mai sajtótájékoztatóján. Az alábbi számokkal támasztotta alá ezt:
  • Átalakult a bank bevételi struktúrája: a díjbevételek már 30%-os arányt értek el az egy évvel korábbi 21%-kal szemben (a tranzakciós illeték áthárítása nélkül is 10%-kal nőtt volna ezek összege). A bevételek teljes összege a 2012-es 135 milliárd forintról 132 milliárd forintra csökkent.
  • Az új hitelfolyósításokban 6,8%-ra duplázta piaci részesedését tavaly a bank.
  • A bank hitel/betét aránya ennek ellenére még tovább csökkent: a 2011-es 192%-ról és a 2012-es 138%-os szintről 134%-ra.
  • A bank működési költségei 2012-höz képest stagnáltak, 2011-hez képest viszont 13,3%-kal csökkenve 52 milliárd forintot értek el.
  • 2013-ban dupla annyi új vállalati hitelt helyezett ki az Erste Bank, mint amennyit tervezett. Ebben a Növekedési Hitelprogramban kihelyezett 55 milliárd forint fontos szerepet játszott 2013-ban.
  • Ez volt az első év, hogy csökkent a nem teljesítő hitelek aránya a banknál. Állományuk 41 milliárd forinttal 420 milliárdra csökkent. Arányuk továbbra is 20% fölötti.
  • A magas kamatokkal operáló betétgyűjtés helyett a befektetési jegyek forgalmazására helyezték át a hangsúlyt.


Növekedési fordulatot indított a magyar Erste Bank
Az egyik legfontosabb fordulat a bank üzleti stratégiájában az volt, hogy visszatért a lakossági hitelezési piacra, és megduplázta a folyósításban a részesedését -ismertette Harmati László vezérigazgató-helyettes, hozzátéve:
  • A lakáshitelek és a fedezetlen hitelek egyaránt növekedést mutattak, a hitelkártya piacon megfordították a korábbi visszaesést: az állomány és a darabszám is lényegesen nőtt. A következő egy-két évben a fogyasztási hitelezés gyorsabb, a lakáshitelezés lassabb növekedését várják.
  • Új viszonyt alakítottak ki a közvetítőkkel: szabályozottabb, fókuszáltabb lett a kapcsolat. Az értékesítési csatornák átalakulásának leglátványosabb része a fiókok és az elektronikus csatornák egyidejű megújítása. 15 fiókot teljesen felújítottak (idén 10 fölötti új fiókot nyitnának meg vagy újítanának fel), és új netbank rendszert vezettek be (több mint 240 ezer aktív felhasználója van, az aktív ügyfelek több mint egyharmada).
  • 2013 volt az az év, amelyben a legnagyobb mértékben (7,8%-kal) tudták növelni a válság során a munkabéres ügyfelek számát.
  • A 6%-os eho bevezetése előtti helyzetet is kihasználva 30 ezer új TBSZ-számlát nyitottak. Nagy hangsúlyt fektetnek a jövőben a hosszú távú (pl. nyugdíjcélú) öngondoskodást célzó termékekre.
  • A tranzakciós illetékkel kapcsolatos szabályozás ellenére a tranzakciók számának és volumenének további növekedésére számítanak az Ersténél.
  • A havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel hatására emelkedett valamelyest az egy felvételre jutó átlagos összeg a banknál, de a készpénz-felvételek teljes volumene nem.
  • A teljes befektetésijegy-állományból való részesedésben a K&H-t megelőzve feljöttek az OTP utáni (2.) helyre, gyorsabban nőve az egyébként növekvő piacnál is.
  • A bank forradalmian új mobil fizetési megoldásokat fejlesztett, ezekről részletesebben:
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp