Öt év alatt 25-30 milliárd forinttal tudják csökkenteni a Takarék Csoport működési költségeit, 2023-ra 10%-os piaci részesedés és évi 30 milliárd forint körül adózott eredmény elérése a cél. Az ország egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb pénzintézetének a felépítését tervezik - mondta az elnök-vezérigazgató a Figyelőnek.

Részletes beszámolónk a Takarék Csoport ezzel kapcsolatos pénteki bejelentéséről itt olvasható:
2018.11.30 15:13 Itt a bejelentés: univerzális nagybank lesz a takarékokból

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója és a B3 Takarék Szövetkezet ügyvezetője az alábbiakról beszélt a hetilapnak adott interjújában:
  • Óriási munkát végeztek az elmúlt években a Takarék Csoport tagjai: egységesítették a szabályozásukat, az informatikai rendszerük alapjait, az arculatukat és a márkanevüket, létrehozták a kockázatok központi mérési és kezelési rendszerét. Sikeres fúziót hajtottak végre, integrálták a korábbi FHB Bankcsoportot és átalakították a csoport központi szervezeteit.
  • Bár eközben a piaci részesedésüket az összes hitelpiaci szegmensben növelték, még mindig jelentős piaci hátrányban vannak nagy költségarányuk és kis nyereségük miatt, ráadásul a piaci környezet is jelentősen változik.
  • Az ügyfelek számára még nem sok látszik abból, hogy egy csoportot alkotnak, a többség számára még mindig különálló, viszonylag kis pénzintézetek átjárás nélkül, "ahány ház, annyi szokás." Egy ügyfél nem tudja használni a több mint ezer fiók többségét, mert az egyik takarék ügyfele nem tud egy másikban ügyeket intézni.
  • A jóval hatékonyabb működés és az egységes ügyfélhozzáférés érdekében megújítják termékeiket és szolgáltatásaikat, és régiótól vagy településtípustól függetlenül a helyben élő generációk és közösségek bankjává válnak.
  • A fúziós folyamat végső állomásaként 2020-ig több lépcsőben egyetlen, "ízig-vérig modern", univerzális és országos nagybank jön létre. A tervezett átalakulások nem érintik a Takarék Csoport tulajdonosi összetételét.
  • A fiókhálózatot is korszerűsítik: 1. jelentős beruházásokat hajtanak végre, 2. észszerűsítik a jelenlegi struktúrát (a takarékok átlagos vesztesége közel 7 milliárd forint a rossz költséghatékonyságú fiókok miatt), így a kirendeltségek egy részét más, digitális eszközökkel váltják ki. 3. Továbbfejlesztik mobilbankfiók-hálózatukat, kiszolgálva velük a kicsi, távoli települések lakosait is.
  • Az új stratégia kidolgozásában minden takarék részt vett, komolyabb alternatív javaslat fel sem merült. Főleg a holland és finn tapasztalatok alapján alakítják át működésüket. Meg fogják őrizni a takarékszövetkezeti hagyományokat is.
  • Öt év alatt 25-30 milliárd forinttal tudják csökkenteni a Takarék Csoport működési költségeit, 2023-ra 10%-os piaci részesedés és évi 30 milliárd forint körül adózott eredmény elérése a cél. Az ország egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb pénzintézetének a felépítését tervezik.


Részletes beszámolónk a Takarék Csoport ezzel kapcsolatos pénteki bejelentéséről itt olvasható:
2018.11.30 15:13 Itt a bejelentés: univerzális nagybank lesz a takarékokból