Nincs jó hírünk azoknak a nyugdíjra készülő magyaroknak, akik önkéntes és/vagy magánnyugdíjpénztárakban gyűjtenek nyugdíjas éveikre: július végével bezárólag idén csak egyetlen önkéntes pénztári portfólió tudott 4% feletti hozamot felmutatni, 1% felett ezzel együtt is csak három. A magánnyugdíjpénztáraknál még rosszabb a helyzet: csak egy olyan portfólió van, ami nem vesztett a befektetéseken, a többinél viszont nem ritka a 2% feletti mínusz sem.

Az elmúlt években ahhoz szokhattak hozzá a nyugdíjra gyűjtők, hogy az önkéntes és magán-nyugdíjpénztári portfóliókkal sok esetben 10% feletti éves hozamot is el tudtak érni befektetéseiken, ennek a jó szériának viszont idén vége szakadhat: a július végi adatok alapján a vizsgált önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak zömében negatív hozamot produkáltak eddig az évben.

Ha a kötvény- és részvénypiaci trendek még kedveznek is a hátrány ledolgozásának a következő pár hónapban, szinte biztosra vehető, hogy az idei évre el kell búcsúzniuk a kétszámjegyű hozamoktól a nyugdíjra gyűjtőknek.

Egyetlen 4% feletti hozam az önkéntes pénztáraknál


Tavaly a vizsgált önkéntes pénztáraknál még öt olyan portfólió is volt, amely 10% feletti hozamot tudott felmutatni a tagoknak, ehhez képest idén júliusig csak egy olyan portfólió volt, ami 4% felett teljesített:
  • Az Allianz Hungária kockázatvállaló portfóliója teljesített a legjobban eddig idén, az MNB oldalán elérhető árfolyamadatok szerint 4,09%-os hozamot ért el befektetésein. Tavaly is ez volt a legjobban teljesítő portfolió a listán 15,45%-os hozamával.
  • 1-2% közötti teljesítményt csak két portfólió tudott felmutatnia: az egyik az Aegon klímaváltozás 1,3%-kal, a másik a Pannónia növekedési portfóliója 1,2%-kal.
  • A pozitív hozamoknál sokkal gyakoribbak voltak idén eddig a negatív teljesítmények, az Erste kiszámítható portfóliója például 2,5%-os bukóban volt július végén, de 2% feletti mínusz jellemezte az Aranykor harmónia, a Honvéd kiszámítható és az MKB kiegyensúlyozott portfólióit is.

Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzeső


A magán-nyugdíjpénztári portfóliók is hasonlóan megsínylették az idei évi piaci történéseket:
  • Csak a Szövetség növekedési portfóliója végzett nulla körüli hozammal, mindegyik másik veszített a befektetéseken.
  • A legtöbbet a Budapest kiegyensúlyozott portfóliója vesztett 2,13%-kal, de alig lemaradva követi a sorban az MKB kiegyensúlyozott portfóliója 2,12%-os mínusszal.
  • A magánpénztári portfóliók közül érdekes módon a kiegyensúlyozott, tehát kötvényeket és részvényeket nagyjából egyenlő részben tartó portfóliók voltak a legrosszabbul teljesítők, míg az önkéntes kasszáknál inkább a kötvénytúlsúlyos portfóliók szenvedtek el nagyobb veszteségeket.

Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzeső

De mitől lettek most negatívak a hozamok?


Az idei év eddig részvény- és kötvénypiaci szempontból sem kedvezett a hozamszerzésnek. A részvénypiacon már év elején elindult egy jelentősebb volatilis időszak, ami máig kitart, elsősorban a geopolitikai feszültségek miatt, ráadásul szinte már mindenki azt várja, mikor jön el a részvénypiaci szárnyalás vége. Mindemellett a kötvénypiacon is megindult a hozamemelkedés, ami rövid távon a portfólióban lévő kötvények árfolyamára van negatív hatással.

Ezek után nem csoda, hogy idén az önkéntes és magánkasszák számára is nehezebb a hozamszerzés, az MNB legfrissebb, első negyedévre vonatkozó statisztikái szerint az önkéntes pénztáraknál a portfólió döntő részét az elsősorban magyar állampapírokat tartalmazó kötvények teszik ki, míg a részvények mintegy 5,5%-ot képviselnek.

Mint ahogy azt a hozamadatoknál láthattuk, az önkéntes portfóliók közül főként a kötvénytúlsúlyos portfóliók szenvedtek el nagyobb eséseket, amit könnyen magyarázhat a kötvénypiacon az elmúlt hónapokban megfigyelhető hozamemelkedés.

Miközben a piaci folyamatok okozta hozamcsökkenés a nyugdíjvagyont valószínűleg csökkentette, az újonnan beáramló vagyonnal együtt nőni tudott a pénztárakban kezelt vagyon.


Az ÖPOSZ legfrissebb közleménye szerint ugyanis az idei első félévben
  • 4,6 százalékkal 1304 milliárd forintra növelték az összvagyonukat az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, az egy főre jutó átlagvagyon pedig 5 százalékkal 1,2 millió forint fölé nőtt.
  • Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 16,8 százalékkal nőttek, a munkáltatói befizetések pedig - a korábbi évek negatív trendjével szemben - ismét emelkedtek, mégpedig 12,2 százalékkal.

Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzeső


Ami a portfóliók összetételét illeti, az önkéntes és a magánkasszáknál is a kötvények vannak túlsúlyban a portfólióban, de az önkéntes pénztárakkal ellentétben utóbbi esetében sokkal nagyobb arányt képviselnek a részvények. A magasabb kockázatvállalás mindeddig kifizetődő volt a magánnyugdíjpénztáraknak, az átlagos hozamuk ugyanis meghaladta az önkéntes pénztárakét. A mostani hektikus piacok mellett viszont látványosan "vért izzadnak" a hozamszerzésért.

Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzesőCímlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt