A brit pénzügyi felügyelet úgy döntött, hogy az EU-s pénzügyi intézményeknél lévő brit szerződések a megállapodás nélküli Brexitet követően is változás nélkül élni fognak, de új szerződéseket EU-s biztosítók március 29. után már nem köthetnek, a még fennállókat pedig 15 éven belül le kell zárniuk - írja a Financial Times.

Save the date! Marcius 5-én lesz a Portfolio idei Biztosítás konferenciája!

A brit pénzügyi felügyelet (FCA) szerint egy megállapodás nélküli Brexit sem fogja negatívan érinteni az EU-n belül működő pénzügyi intézményekkel kötött több millió szerződését a briteknek, de egyes életbiztosítási vagy bizonyos derivatív ügyletekre vonatkozó szolgáltatásokat, az Egyesült Királyságban üzletelő EU-s intézményeknek öt éven belül le kell zárniuk.

Az EU-ban működő biztosítóknak 15 évük lesz arra, hogy lezárják vagy transzferálják szerződéseiket brit ügyfeleikkel. A brit felügyelet lépésével tehát az európai bankok, biztosítók és online pénzintézetek anélkül folytathatják a Brexitet követően is tevékenységüket az Egyesült Királyságban, hogy ezzel bármilyen brit törvényt megszegnének. Ugyanakkor március 29. után új szerződéseket már nem fogadhatnak be. A brit jegybank adatai szerint a brit háztartásoknak mintegy 16 millió élő biztosítási szerződése van EU-s intézményekkel.