Bank

Hamarosan kiderül, mennyit gombolnak le rólad a biztosítási ügynökök

Portfolio
Komoly változásokat hoz a biztosítási szektorban egy új uniós irányelv, az IDD (Insurance Distribution Directive). A biztosításokat folyamatos képzés alatt álló értékesítők adhatják csak el, akiknek az érdekeltségükről, javadalmazásukról is tájékoztatni kell az ügyfelet - írja a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében. Az érdekvédelmi szövetség egyszerre keményen kritizálja az Európai Uniót is a szabályozás életbeléptetésének határidejével kapcsolatos huzavona miatt.
Az IDD-ről az FBAMSZ elnöke, Sebestyén László is tart előadást a Portfolio Biztosítás 2018 Konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Mire kell készülni?

A szabályozás bevezetése a 2017-es MNB adatok alapján Magyarországon 9066 független és 19054 függő közvetítőt érint, illetve ezek (potenciális) ügyfeleit. A következő változásokra kell felkészülni:
  • Tovább szigorodnak majd a tájékoztatási szabályok, új igényfelmérési kötelezettségeket vezetnek be a megfelelő termék kidolgozása érdekében.
  • Tájékoztatást kell adni arról, hogy történik-e tanácsadás az értékesítés során, valamint a javadalmazás természetéről, közvetítők esetében pedig annak forrásáról is, vagyis lényegében nyilvánossá válik, hogy mennyit keres egy új szerződés megkötésén egy biztosítási ügynök, értékesítő.
  • Az IDD a korábbi elvárásokat kiegészítve megszabja a folyamatos képzést is, amelynek legalább az évi 15 órát kell elérnie, például e-oktatás vagy mentorálás formájában. Az irányelvben ezek mellett a konkrét tagállami elvárások is helyet kapnak, így Magyarországon a befektetési alapú biztosítási termékekre vonatkozó kötelező tanácsadás.

Az új szabályok mellett nem rég lépett életbe a PRIIPS és az ehhez kapcsolatos egységes terméktájékoztatók is, ennek vívmányairól itt írtunk:

Megy a huzavona

A MABISZ közleményében élesen kritizálja az EU-s döntéshozókat a 2016. február 22-én kihirdetett szabályozással kapcsolatos késlekedés miatt: az irányelvet ugyanis két éven belül kellett volna azt átültetni a tagállamoknak a nemzeti jogrendszerükbe.

A többszintű szabályozási rendszerben azonban előbb tűzték ki az alkalmazás időpontját, mintsem az általános elveket tovább pontosító második szintű szabályokat elfogadták volna.

Mivel ezeket a végrehajtási szabályokat csak tavaly decemberben hirdették ki, a biztosítási szakmának a MABISZ szerint nem maradt elég ideje a felkészülésre.

Az EU döntéshozó testületei ezért az alkalmazási határidő októberre történő elnapolását határozták el, ám a politikai szándék jogi formába öntése március közepénél előbb nem tud megvalósulni. Így azokban az országokban - köztük Magyarországon - amelyek már átültették a saját jogrendjükbe az uniós irányelvet, az érintett piaci szereplők jelenleg a február 23-i határidőből tudnak kiindulni.

A MABISZ szerint a változások a PRIIPS-hez kapcsolódó KID-ek elkészítése és a májusi adatvédelmi szabályokhoz (GDPR) való alkalmazkodás mellett rendkívül nagy erőforrások mozgósítását igénylik a szektortól.
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank-of-america-manhattan-new-york-amerikai-egyesult-allamok