Az alkuszok is jobban ráállhatnak a kockázati életbiztosítások értékesítésére, ezen kívül az FBAMSZ reméli, hogy hamarosan hozzáférése lesz az alkuszoknak a központi gépjármű-adatbázishoz is, a lakásbiztosítások piacán pedig élénkülhet a verseny - hangzott el az FBAMSZ mai sajtótájékoztatóján.

Az életbiztosítási és többesügynöki piac legfontosabb változásairól utoljára itt írtunk összefoglaló cikket:
2019.03.11 15:30 Valami nagyon nem stimmel a magyar életbiztosításoknál
Sebestyén László, az FBAMSZ két évre újraválasztott elnöke a szövetség terveiről beszélt:
 • idén várhatók az első felügyeleti ellenőrzések az alkuszpiacon, melyek az IDD betartatását célozzák majd. A közvetítők folyamatosan bizalmas ügyféladatokkal dolgoznak, így a GDPR is fókuszban lesz a következő két évben.
 • Létre fognak hozni egy lakásbiztosítási munkacsoportot, amely az MNB etikus lakásbiztosítási koncepcióját fogja megvitatni.
 • Kiemelt feladata lesz a szövetségnek a tagtoborzás: bővítették a pártoló tagok tevékenységét és körét, ennek az oka részben az volt, hogy a személybiztosítások terén a többes ügynökök nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, mint az alkuszok.
 • Sebestyén úgy véli, egy ügyfélnek kell egy külön kockázati életbiztosítás, egy megtakarítási célú biztosítás és egy egészségbiztosítás ahelyett, hogy egy terméken belül megpróbálunk mindent megoldani. Ebben az alkuszok is segíthetnek.
 • A szövetségnél nem látnak rendszerszintű problémát a kárrendezésnél, sok ügyfél viszont háromévente megújítja a lakásbiztosítását.
 • A lakásbiztosítások átlagdíja öt éve stagnál, 22 ezer forint körül mozog évente.
 • Az FBAMSZ-nak volt egy felvetése, melynek célja, hogy a központi gépkocsi-adatbázishoz való hozzáférést nyerjenek az alkuszok. Ennek oka, hogy a bemenő szerződések 15%-ában van valamilyen hiba. Ez úgy nézne ki, hogy az ügyfél bemond három adatot, a rendszerből lekérik a gépjármű adatait a központi rendszerből és ezzel kitöltve kerülnek a biztosítóhoz az adatok. Az itt megszerzett tapasztalatok alapján egy hasonló digitális szisztémát is létre lehetne hozni a lakásbiztosítások esetén.


Papp Lajos, az FBAMSZ elnökségi tagja a következő fontosabb gondolatokat osztotta meg:
 • A befektetési kombinált biztosítások mellett most előtérbe kerültek a hagyományos kockázati életbiztosítások, ez most megalapozta az alkuszok visszatérését az életbiztosítási piacra.
 • El kell érni, hogy valódi, értelmes kockázati életbiztosítások legyenek megkötve, nem pedig haszontalan, 1 milliós kiegészítők a befektetés mellé.
 • Nem feltétlen jó a biztosítások indexálása a díjakkal együtt, ha kellően erős a piaci verseny, olcsóbban lehet majd nagyobb fedezeti összegekhez hozzájutni. Az indexálás miatt sokan túlbiztosítottá válnak.
 • A digitalizációnak a feladata egyrészt az árverseny stimulációja, másrészt pedig a transzparencia lenne. A hatékony értékesítésnek egyébként többcsatornásnak kell lennie, vagyis egyszerre digitális
 • és személyes.
 • 50% különbség van a normál vagyonbiztosítások és a Casco közt, remélhetőleg ez csökkenni fog, melynek köszönhetően a Casco-penetráció is nőni fog. Az MNB célkitűzései közé is bekerült ez az ambíció.
 • Papp Lajos elmondta, hogy a szövetség 2011-ben megírt etikai kódexet most felülvizsgálták, sok mindent viszont nem kellett változtatni rajta, egyes részeket egyszerűsíteni kellett, hiszen a jogszabályok részben tartalmazzák a kódex egyes szövegeit.


Exner Veronika, FBAMSZ-főtitkár a szövetség ügyféloktatási projektjéről beszélt: 30 animációs kisfilmet hoztak létre, melyet egy mikro-weboldalon keresztül terjesztenek, a tagintézmények is beszálltak ezek terjesztésébe.