A Világbank egy blockchain alapú kötvényt hoz létre közösen a Commonwealth Bank of Australiával (CBA) - számol be a CNBC.

A bond-i (Blockchain Offered New Debt Instrument, vagyis blockchainalapú új hitelviszont megtestesítő eszköz) névre hallgató kötvényt teljes egészében blockchain-technológiára húzzák majd fel, egy megosztott főkönyvi rendszerre hozzák létre és működtetik. A rendszeren nyomon lehet majd követni minden egyes kötvényhez kapcsolód tranzakciót (pl. kamatfizetést, vételt, eladást), manipulálni ezeket viszont nem lehet.

A kötvényt Ausztráliában bocsájtják ki és ausztrál dollárban denominált eszköz lesz.

"A blockchainnek lehetősége van arra, hogy simábbá tegyen bizonyos tranzakciókat különféle kötvénypiaci szereplők között. Ez egyszerűbbé teheti a tőkebevonást és az értékpapír-kereskedelmet, hatékonyabbá teheti a működést és megkönnyítheti a felügyeleti szervek munkáját," áll a két intézmény által kiadott sajtóközleményben.

Az Ethereumalapú blockchainplatformot a Világbank és a CBA közösen működtetik majd. Később széles körben is rendszeresíteni tervezik majd a technológiát.