Válságjelenségek a vállalati pénzügyekben: mit tenne egy hazai nagybank a helyedben? - ezzel a címmel tartott előadást az Erste Bank egyik vezetője, Győr Tamás a mai Business and Finance Summiton.

Előadását azzal kezdte, hogy a vállalatok pénzügyi helyzete ma jól néz ki, a cégmegszűnések aránya az érett vállalkozások körében ezrelékben mérhető.

A pozitív trendeket sokféle kockázat megtörheti, lesz azonban, ami nem fog megismétlődni: a devizabevétel nélküli devizafinanszírozás és a szelekció nélküli projektfinanszírozás sem működik ma például.

Az EU-támogatások azonban a következő években már nem fogják úgy támogatni a gazdasági növekedést, mint a közelmúltban, és az új lakások piacán is visszaesés várható 2020-tól. A kamatkörnyezet növekedése és az EBITDA csökkenése (pl. egy recesszió esetén) összességében jelentősen is csökkenthetik egy vállalat hitelezhetőségét, ronthatják hitelképességét.

A restrukturálások, bedőlések nagy tanulsága, hogy a megelőzésre (pl. fix kamatozású hitelekkel) és az önvizsgálatra (pl. eszköz-kötelezettség mismatch kezelése) nagy hangsúlyt kell helyezni, a bankkal közösen kell megoldásokat találni, ehhez hihető tervet kell vinni (nem szokott működni pl. az új termék / új piac kombináció, a biztosítékoknak viszont örül a bank), és időben kell reagálni.

Győr Tamás előadásából kiderült, hogy általában a fenti lépések valamelyikének kihagyásával szokták a legnagyobb hibát elkövetni a cégek. Az ilyenkor felmerülő legnehezebb banki döntések között említette az új hitelt (amikor egy gyenge cég esetében jó pénzt dob a bank a rossz után), illetve a hitelelengedést, amely erkölcsi kockázat forrása az ügyfelek körében.