A mostani, október óta érvényes 20% helyett 25%-os arányban kell jelzáloglevéllel vagy jelzálogbanki refinanszírozással finanszírozniuk a hitelintézeteknek jelzáloghitel-állományukat 2019. október 1-jétől - döntött az MNB.

A 20/2015. (VI. 29.) MNB-rendelet módosítás a január 9-ei keltezésű Magyar Közlönyben jelent meg. A jogszabály-változás lényegi része október 1-jén lép majd hatályba, és kimondja, hogy
a hitelintézetek jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatójának (JMM) el kell érnie a 0,25-ös szintet.

Vagyis a hitelintézetek jelzáloghitel-állománya mögött 25%-ban jelzáloglevélnek vagy jelzálogbanki refinanszírozásnak kell állnia, ezzel a jegybank másodszor, fokozatos jelleggel szigorít a 0,15-ös mutatóval bevezetett szabályozáson, amelynek a bankok lejárati (eszköz vs. forrás) összhangjának a javítása a célja, vagyis hogy hosszú eszközöket (jelzáloghiteleket) minél inkább hosszú lejáratú forrásból (pl. jelzáloglevélből) finanszírozzanak a bankok.

A JMM szigorítása mellett a hitelezés felfutása, pontosabban a bankok jelzáloghitelállományának a növekedése is serkenti a hazai jelzáloglevelek piacát. A legutóbbi szigorítás hatására a nyár végi 1000 milliárd forint körüli szintről november végére 1331 milliárd forint fölé emelkedett a jelzáloglevelek állománya Magyarországon, a papírok nagy részét egyébként maguk a bankok vásárolták meg egymástól. 2018-ban a Magyar Nemzeti Bank is vett belőlük, de december végével befejezte vásárlásait.

Részletesebben itt írtunk a témáról:
2019.01.07 18:02 Felélesztett egy piacot az MNB, és most teljesen fel is borítja

Jelzáloghitelek: itt az újabb szigorítás az MNB-től