A 2019. július 1-je utáni 3 éven belül gyermeket szülő 40 év alatti házas nők igényelhetik csak a 10 millió forintos kamatmentes hitelt - vált egyértelművé Novák Katalin államtitkár szavaiból. Kiderült az is, hogy az idei második félévben 75 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintot szán a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv végrehajtására.

UPDATE: cikkünk megjelenése után Novák Katalin államtitkár pontosító részleteket közölt az ATV műsorában:

2019.02.12 21:30 Megvan, mivel büntet a kormány új 10 milliós hitele, ha nem jön a gyerek
Fontos téma lesz ez Hitelezés 2019 konferenciánkon, nem érdemes lemaradni az éves egyik legnagyobb banki eseményéről!


Már júliustól lehet igényelni az újfajta kedvezményes CSOK-hitelt, és ugyancsak júliustól kérhetik a gyereket vállaló nők a 10 millió forintos kamatmentes állami támogatást - mondta az M1 mai műsorában Novák Katalin államtitkár.

A nem egyértelmű sajtótudósítások nyomán keletkezett félreértéseket (miszerint pl. gyerekvállalás nélkül is járna a 10 millió) oszlatja el a kormány által közzétett videó is Novák Katalin tegnapi sajtótájékoztatójáról, amelyben elhangzott:

Ez a 2019. július 1-je után megszületett babákra lesz érvényes, tehát azoknak a családoknak, akik 2019. július 1-je után vállalnak gyermeket, illetve az után születik majd meg a gyermekük, ez a lehetőség 2019. július 1-je után nyílik meg, onnantól lehet majd belépni, és három évre fogjuk meghirdetni, tehát ez a lehetőség három évig áll nyitva, tehát három évig léphetnek be ezek a fiatalok, akikről az imént beszéltem.
Mivel várhatóan 270-300 ezer gyermek fog születni Magyarországon a következő három évben (némi szülésszám-növekedést megengedve), és legfeljebb 10 millió forint a felvehető összeg, mintegy 3000 milliárd forint lenne a program felső határa, vagyis a maximális hitelállomány 2022-re. Feltételezhetjük azonban, hogy a gyermekek egy része továbbra is házasságon kívül fog születni (2016-os adatok szerint arányuk 43%), arányuk azonban csökkenhet a támogatási rendszer hatására.

Ha például azt feltételezzük, hogy a következő három évben a szülő nők 70%-a lesz házas, akkor nagyjából 2100 milliárd forint az új hitel maximális állománya. Azt továbbra sem tudni, hogy az új kamatmentes hitelt bankok nyújtják-e majd, és hogy a többi támogatott hitelhez hasonlóan állami kamattámogatással érik-e majd el a kamatmentességet. Mindenesetre 5%-os kamattámogatást feltételezve a 2100 milliárd forintos állomány évi 100 milliárd forint körüli kiadást jelentene az állam számára, ehhez jönne hozzá a legalább kétgyerekeseknek járó tartozás-elengedés, ami viszont várhatóan szépen eloszlik majd (évi néhány tízmilliárdos összegben) a következő 20 évre.A tavaszi időszakban igyekeznek a lehető legtöbb szükséges törvényt megszavazni, de így is várhatóan csak 2020 januárjáról lép életbe a legalább négygyerekes nők szja-mentessége és nagyszülői gyed - mondta ma Novák Katalin az M1-en. Felhívta a figyelmet: akár 40 millió forint támogatást is kaphat egy fiatal pár közös önálló életük megkezdésére segítségként az államtól a családvédelmi intézkedések nyomán.

A műsorban elhangzott, az idei második félévben 75 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintot szán a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv végrehajtására.


UPDATE: cikkünk megjelenése után Novák Katalin államtitkár pontosító részleteket közölt az ATV műsorában:

2019.02.12 21:30 Megvan, mivel büntet a kormány új 10 milliós hitele, ha nem jön a gyerek
Címlapi fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fontos téma lesz ez Hitelezés 2019 konferenciánkon, nem érdemes lemaradni az éves egyik legnagyobb banki eseményéről!