A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az idei első negyedévben 39 vállalkozás jutott 1,347 milliárd forint összértékben tökéhez Magyarországon. A tranzakciók mindegyikét kockázatitőke-befektetők (venture capital) hajtották végre, magántőke (private equity) befektetés nem történt.

2018. első negyedévében a kockázatitőke iparág újra az erősödés jeleit mutatta: az elmúlt időszakokhoz hasonlóan, ezt a negyedévét is a korai fázisú cégeket kereső befektetők dominálták. Eltérően a 2015-16-os évekhez képest, kivásárlásos magántőke tranzakció nem volt a január-március hónapokban. Csupán ebben a negyedévben ugyanakkor 12 kiszállásra került sor, összehasonlításképpen tavaly egész évben 11-et regisztrált a HVCA.

2018 első negyedévben a legtöbb tőke két szektorba áramlott: az összes tőkebefektetés 45 százaléka a fogyasztói szolgáltatások, illetve a közlekedés szektorba irányult, összesen 606 millió forint értékben. A legnagyobb befektetési értékű tranzakcióra ugyanakkor az élettudomány szektorban került sor egy 154 milliós befektetés keretében, amit két, egyenként 150 milliós befektetés követett a közlekedési iparágban.