Vagyonuk harmadát még mindig készpénzben tartják a világ gazdagjai, hiába tanácsolják a privátbankárok, hogy a kockázatosabb eszközök felé forduljanak. A UBS szakértője szerint ez annak köszönhető, hogy máig élénken él bennük a 10 évvel ezelőtti pénzügyi válság emléke - írja a CNBC.

A UBS szakértője szerint egyre nehezebb a gazdag ügyfeleknek úgy elérni vonzó hozamokat, hogy mindeközben pozitív változásokat hozó befektetésekbe tegyék a pénzüket, ez utóbbi fenntartható befektetések száma ugyanis egyre szűkül.

A szakértő szerint az jelenti a fő gondot, hogy a fenntartható befektetések befektetési politikájuk miatt eleve kizárják azokat a cégeket a lehetőségek közül, amelyek dohányiparhoz, fegyvergyártáshoz vagy alkoholhoz kötődnek, holott az emberek nem gondolkodnak ennyire feketén-fehéren.

Éppen ezért szerinte olyan portfóliókat kell kialakítani az ügyfeleknek, amivel azonosulni tudnak. Nem véletlen, hogy a fenntartható befektetések, amelyek egy sor céget kizárnak, a gazdagabb ügyfelek portfóliójának csak kisebb részét teszik ki.

Ettől még a fenntartható befektetések kereslete globális szinten egyre nő, egy tavalyi jelentés szerint ez a befektetési stratégia 2014 és 2016 között 25%-kal 22,9 ezer milliárd dollárra nőtt globális szinten, ami a teljes kezelt vagyon 26,3%-át teszi ki.

A szupergazdagokhoz visszatérve, vagyonuk egy jelentős részét továbbra is készpénzben tartják, ebbe nem sok változás történt a legutóbb pénzügyi válság óta - mondja a szakértő. A UBS tavalyi felmérése szerint a 30 millió dollárnál nagyobb vagyonnal bíró gazdagok vagyonuk 35%-át tarják készpénzben.

A banki szakember szerint hiába tanácsolják az ügyfeleknek, hogy pénzük egy nagyobb hányadát fektessék például részvényekbe, sokan nem mernek a kockázatosabb útra lépni, mert még mindig él bennük a 10 évvel ezelőtti válság emléke.