A legvagyonosabb 3%-ba tartozó oroszok kezében volt az ország pénzügyi eszközeinek 90%-a tavaly - derült ki egy frissen publikált elemzésből.

Ez az első olyan eset, hogy átfogó tanulmány készül a vagyoni egyenlőtlenségekről Oroszországban, múlt héten a Forbes számolt be arról, hogy kevesebb mint 100 orosz milliárdos vagyona meghaladja a népesség teljes bankbetétállományát.

A Kommersant gazdasági napilap szerint a legvagyonosabb 3% által birtokolt pénzügyi eszközök aránya 89,3%-ot tett ki tavaly, ami annak ellenére ilyen magas, hogy 2013 óta folyamatosan csökken az arány. Ezen belül is a fix lejáratú bankbetétek 92%-a, a pénztartalékoknak pedig a 89%-át birtokolták.

Ehhez képest a legszegényebb 20%-ba tartozók a pénzügyi eszközök mindössze 6%-át birtokolták, ezen belül a fix lejárattal bíró bankbetétek 4%-a, a pénztartalékok 5%-a volt náluk.

Az Oxfam korábbi jelentése szerint az oroszok mintegy 13%-a él extrém szegénységben, ha fejlett világ szerinti sztenderdeket vesszük alapul. Egy független kutatás szerint pedig az oroszok a jövedelem egyenlőtlen eloszlása miatt a leginkább kritikusak Vlagyimir Putyinnal szemben.

Címlapkép: AFP/ Yuri Kadobnov