Esnek a tőzsdék mindenhol a világban, az európai tőzsdék lefordulása után tegnap Amerika is rég nem látott esésben fejezte be a napot, mindez pedig mintegy 99 milliárd dollárt törölt ki a világ 500 leggazdagabb emberének vagyonából - írja a Bloomberg.

A Bloomberg Billionaires Index adatai szerint a tegnapi volt a második legnagyobb vagyonvesztéses nap idén a világ 500 leggazdagabb emberénél. A nagy techcégeknél, köztük az Amazonnal, a Facebookkal, az Alphabettel és Twitterrel, 3-7%-os eséseket lehetett látni, így nem csoda, hogy az Amazon vezére és egyben a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos a tegnapi kereskedésben 9,1 milliárd dollárt vesztett vagyonából. Ezzel vagyona 145,2 milliárdra csökkent, ami a legalacsonyabb mért érték július óta.

2018.10.10 22:06 Vérengzés az amerikai tőzsdéken: 830 pontos mínuszban zárt a Dow
Európa leggazdagabb embere, Bernard Arnault 4,5 milliárd dollárt vesztett, ezzel vagyona 66,9 milliárdra esett, miután a luxusmárkákat gyártó LVMH cégének részvényei jelentőset estek a szigorúbb kínai árubeviteli szabályok miatt.

Az indexen szereplő 500 leggazdagabb emberből 17-en vesztettek több mint egymilliárd dollárt tegnap. Warren Buffett vagyona például 4,5 milliárddal csökkent, ami a legnagyobb vagyonarányos veszteség, a világ leggazdagabb 67 tech mogulja pedig, köztük Bill Gatesszel és Mark Zuckerberggel, összesen több mint 32 milliárd dollártól estek el.

Az index alapján az amerikai milliárdosok vesztették el a legtöbb pénzt országos összehasonlításban, összesen 54,5 milliárd dollárt.

Címlapkép: AFP/Mandel Ngan